ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ Γκίνες: Νιγηριανός Grand Master έπαιζε σκάκι επί 58 ώρες για καλό σκοπό

Νιγηριανός μάστερ έπαιζε σκάκι επί 58 ώρες
Νιγηριανός μάστερ έπαιζε σκάκι επί 58 ώρες

Νέα Υόρκη: Νιγηριανός Grand Master έσπασε το ρεκόρ Γκίνες μαραθώνιου σκακιού. Έπαιζε ασταμάτητα επί 58 ώρες για να συγκεντρώσει χρήματα για τα παιδιά της Αφρικής

Ένας Νιγηριανός πρωταθλητής έπαιζε ασταμάτητα σκάκι επί 58 ώρες στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης προκειμένου να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ «Γκίνες» για τον μεγαλύτερο μαραθώνιο σκακιού και να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για την εκπαίδευση των παιδιών στην Αφρική.

Ο 29χρονος Τούντε Ονακόγια ξεκίνησε να παίζει σκάκι την Τετάρτη και στις 05:30 σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδος πέρασε το ορόσημο των 58 ωρών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχαν από το 2018 οι Νορβηγοί Hallvard Haug Flatebø και Sjur Ferkingstad με 56 ώρες, εννέα λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.

Ο Ονακόγια έπαιξε εναντίον του Αμερικανού πρωταθλητή στο σκάκι Shawn Martinez.
Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες δεν έχει ακόμη σχολιάσει το ρεκόρ και αυτό γιατί μερικές φορές χρειάζονται εβδομάδες για να επιβεβαιώσει ο οργανισμός οποιοδήποτε νέα καταχώριση.

Κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για φιλανθρωπικό σκοπό: Θέλει να βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά να γνωρίσουν το σκάκι και μάθουν να παίζουν σκάκι στις παραγκοπόλεις της Αφρικής. Είναι «για τα όνειρα εκατομμυρίων παιδιών σε ολόκληρη την Αφρική χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση», είπε ο Ονακόγια, ο οποίος ίδρυσε το «Chess in Slums Africa» το 2018.

Η φιλανθρωπική οργάνωση στοχεύει να υποστηρίξει την εκπαίδευση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου από τα φτωχότερα παιδιά της ηπείρου. Αφού έφτασε το 24ωρο, ο Νιγηριανός οραματιστής είπε: «Η ενέργειά μου είναι στο 100% αυτή τη στιγμή γιατί οι άνθρωποι μου είναι εδώ με στηρίζουν με μουσική».

Για κάθε ώρα παιχνιδιού, ο Ονακόγια και ο αντίπαλός του είχαν μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα. Μερικές φορές συγκεντρώνονταν μαζί, με αποτέλεσμα ο Grand Master να συναντήσει τους επευφημούντες οπαδούς του, ακόμη και να συμμετάσχει στο χορό τους.

Ο Tαιβο Αντεγιέμι, μάνατζερ του Ονακόγια δήλωσε: «Η υποστήριξη ήταν συντριπτική από Νιγηριανούς στις ΗΠΑ, παγκόσμιους ηγέτες, διασημότητες και εκατοντάδες περαστικούς». Η προσπάθειά του παρακολουθήθηκε στενά στη Νιγηρία που διοργανώνει τακτικά αγώνες σκακιού για νέους που ζουν στο δρόμο. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο στη χώρα της Δυτικής Αφρικής - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Μεταξύ αυτών που τον υποστήριξαν ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Yemi Osinbajo, ο οποίος σε ένα μήνυμα προς τον κ. Oνακόγια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X είπε: «Θυμηθείτε τα δικά σας λόγια: Είναι δυνατό να κάνεις σπουδαία πράγματα από ένα μικρό μέρος».