ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει την Γαλλία η υπόθεση της αίρεσης της «Μεγάλης Μετάλλαξης»

Συγκλονίζει την Γαλλία η υπόθεση της αίρεσης της «Μεγάλης Μετάλλαξης»
Φωτ.: Unsplash- Αρχείο

Στην αίρεση τα μέλη της οποία δικάζονται τα φάρμακα απαγορεύονταν

Έξι στελέχη της φερόμενης παριζιάνικης αίρεσης με την ονομασία «η Μεγάλη Μετάλλαξη» βρίσκονται ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου από τη Δευτέρα.

Η δίκη ξεκίνησε απουσία του φερόμενου γκουρού, Étienne Guillé, ο οποίος πέθανε το καλοκαίρι του 2018. Πέντε από τους υποτιθέμενους «υπολοχαγούς» του θα πρέπει να λογοδοτήσουν για κατάχρηση της αδυναμίας 20 οπαδών μέσω ψυχολογικής υποταγής. Ένας από αυτούς δικάζεται επίσης για παράνομη άσκηση ιατρικής.

Tρομερό εγχείρημα ψυχολογικής υποταγής

Στην Ερευνητική Ομάδα των Αιώνιων Δονητικών Ενεργειών και των Αδιάφθορων Δονητικών στηρίξεων (Greve και SVI), το άλλο όνομα της «Μεγάλης Μετάλλαξης», τα φάρμακα απαγορεύονταν. Όπως αναφέρει η Le Parisien όμως πίσω από αυτή κρύβεται ένα τρομερό εγχείρημα ψυχολογικής υποταγής, που έχει συντρίψει δεκάδες οπαδούς της. Για κάποιους, οι συνέπειες ήταν δραματικές: διαλυμένες οικογένειες, απομόνωση ή ακόμη και καρκίνοι που δεν θεραπεύτηκαν, χωρίς καμία παρηγορητική φροντίδα.

Πάνω από έντεκα χρόνια μετά τις πρώτες αναφορές, η δίκη έξι φερόμενων στελεχών του κινήματος ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει δέκα ημέρες.

Ο γκουρού της οργάνωσης, Ετιέν Γκιγιέ, που πέθανε το καλοκαίρι του 2018, σε ηλικία 81 ετών ήταν ένας άνθρωπος που εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του ως δάσκαλος-ερευνητής στη σχολή επιστημών του Orsay (Εσόν) και το έργο του στη φυσιολογία των φυτών, για να δώσει μια επιστημονική επίστρωση στις διατριβές του, οι οποίες ήταν τόσο φανταστικές όσο και επικίνδυνες.

Μαρτυρία - σοκ

Τη δεύτερη μέρα της δίκης, η Ντομινίκ, πρώην οπαδός, εξιστόρησε πώς βρέθηκε υπό την επιρροή των επικεφαλής της αίρεσης. Σε σημείο να διακόψει κάθε επαφή με τον μονάκριβο γιο της, και να χωρίσει με τον σύζυγό της, ο οποίος κατέληξε να αυτοκτονήσει κάτω από το βάρος της θλίψης.

«Ήμουν μόνη στον κόσμο. Δεν υπήρχε κανείς πια γύρω μου», είπε αυτή η 66χρονη γυναίκα. Η Ντομινίκ τελικά νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό τμήμα δύο μήνες αργότερα. Έκτοτε έχει κάνει πολύ δρόμο. Ξανασυνδέθηκε με τον Ρόμπιν, τον μονάκριβο γιο της. «Την ημέρα που με έδιωξαν από την ομάδα, ένιωσα ντροπή, ενοχή. Στην πραγματικότητα, ήταν η τυχερή μου μέρα», είπε.