ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση για τις ηλεκτρικές συσκευές: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε «δικαίωμα στην επισκευή»

Ιστορική απόφαση για τις ηλεκτρικές συσκευές: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε «δικαίωμα στην επισκευή»
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιο είναι το νέο «δικαίωμα επισκευής»

Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων, αυτές και άλλες συσκευές θα πρέπει να επισκευαστούν στην ΕΕ στο μέλλον, εάν το ζητήσει ο πελάτης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το «δικαίωμα στην επισκευή», αναφέρει το γερμανικό zdf. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 584 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, υπήρξαν τρεις ψήφοι κατά και 14 αποχές. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο των 27 κρατών μελών πρέπει ακόμη να εγκρίνει επίσημα τον νόμο.

Ποιο είναι το νέο «δικαίωμα επισκευής»;

Στην ΕΕ, οι πελάτες θα έχουν στο μέλλον το δικαίωμα να επισκευάζουν ορισμένες συσκευές. Κατ' αρχήν, θα πρέπει να προσφέρεται μια επιλογή επισκευής, εφόσον το προϊόν μπορεί ακόμα να επισκευαστεί. Συγκεκριμένα, αφορά πρωτίστως οικιακές συσκευές και προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων.

Ο νόμος καλύπτει αγαθά για τα οποία η ΕΕ έχει ήδη θέσει απαιτήσεις επισκευασιμότητας σε άλλα νομικά κείμενα. Συνεπώς, ο κατάλογος των προϊόντων που επηρεάζονται ενδέχεται να επεκταθεί στο μέλλον.

Περίπου 75 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μόνο το 17% απορρίπτεται ή ανακυκλώνεται σωστά.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες για να διευκολύνουν τις επισκευές για ανεξάρτητα συνεργεία. Επιπλέον, οι ανεξάρτητες υπηρεσίες επισκευής δεν θα πρέπει πλέον να εμποδίζονται από την εγκατάσταση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

Υπάρχει εγγύηση για τα επισκευασμένα προϊόντα;

Ναι, θα πρέπει να εισαχθεί μια εγγύηση που θα ισχύει για ένα έτος μετά την επισκευή. Αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται ότι μια επισκευή αξίζει τον κόπο.

Τι επιπτώσεις έχει το έργο στο περιβάλλον;

Όταν η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε την πρότασή της για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων, υπολόγισε ότι 18,5 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και 1,8 εκατομμύρια τόνοι πόρων θα εξοικονομούνταν σε διάστημα 15 ετών και ότι θα δημιουργηθούν τρία εκατομμύρια τόνοι λιγότερα απόβλητα. Εάν αυτό αληθεύει, οι νέοι κανόνες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθώς λιγότερα προϊόντα θα πετιούνται λόγω μικρών ελαττωμάτων.

Πώς χρηματοδοτούνται επίσης οι επισκευές;

Κάθε κράτος της ΕΕ πρέπει να θεσπίσει τουλάχιστον ένα μέτρο για την προώθηση των επισκευών. Αυτή η απαίτηση μπορεί να εκπληρωθεί, για παράδειγμα, μέσω κουπονιών επισκευής μέσω των οποίων το κράτος συνεισφέρει στο κόστος μιας επισκευής. Αυτό καθιστά τις επισκευές φθηνότερες για τους καταναλωτές. Είναι επίσης κατανοητό να παρέχεται χώρος για ενημερωτικές εκστρατείες ή πρωτοβουλίες επισκευής.

Ποια περαιτέρω βήματα χρειάζονται;

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο τα κράτη της ΕΕ πρέπει να δώσουν την τελική συγκατάθεσή τους. Αυτό είναι συνήθως μια απλή τυπική διαδικασία, καθώς κατά τη διαπραγμάτευση των νέων κανόνων συμμετείχαν διαπραγματευτές από κράτη της ΕΕ.

Μόλις συμφωνήσουν όλα τα θεσμικά όργανα, το νομικό κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι απαιτήσεις πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο εντός δύο ετών.