ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την υγεία του βασιλιά Καρόλου: Γιατί «ξεσκονίζουν» τα σχέδια της κηδείας

Θρίλερ με την υγεία του βασιλιά Καρόλου: Γιατί «ξεσκονίζουν» τα σχέδια της κηδείας
Αρχείου - AP

Το έγγραφο της Operation Menai Bridge (όπως ονομάζεται η κωδική ονομασία του σχεδίου κηδείας του βασιλιά Καρόλου) ενημερώνεται τακτικά

«Πόσο άρρωστος είναι τελικά ο βασιλιάς Κάρολος; Είναι το ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί τόσο τους κύκλους του παλατιού της Βρετανίας όσο και πλήθος κόσμου που τρέφουν θετικά συναισθήματα για εκείνον.

«Δεν πάει καλά η υγεία του βασιλιά Καρόλου», είναι η ψιθυριστή απάντηση προσώπων που βρίσκονται κοντά του, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διεθνής Τύπος. Ωστόσο, επίσημα κάτι τέτοιο δεν έχει κατασταθεί σαφές από το παλάτι, έπειτα από την παραδοχή του βασιλιά Καρόλου ότι πάσχει από καρκίνο. Δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ το στάδιο του καρκίνου, παρά μόνο ότι ο ίδιος έχει καρκίνο στον προστάτη.

Φαίνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος επισκέπτεται τακτικά το Λονδίνο για ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου. Φυσικά, αν ο Κάρολος ήταν ιδιώτης, η υγεία του δεν θα ήταν υπόθεση κανενός παρά μόνο δική του. Αλλά είναι ο ηγέτης της μοναρχίας, ένας αρχηγός κράτους που μπορεί να απομακρυνθεί μόνο με θάνατο (ή παραίτηση, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί).

Το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για τις κρατικές κηδείες, το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι το έγγραφο της Operation Menai Bridge (όπως ονομάζεται η κωδική ονομασία του σχεδίου κηδείας του βασιλιά Καρόλου) ενημερώνεται τακτικά.

Οι φίλοι της οικογένειας και οι γνώστες της οικογένειας είναι πραγματικά αναστατωμένοι με την προοπτική ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χάσει τον βασιλιά του πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε φανταστεί κανείς, αλλά προσπαθούν να παραμείνουν θετικοί.

Ένας παλιός φίλος της οικογένειας, για παράδειγμα, είπε στο The Daily Beast πως «φυσικά και ο βασιλιάς Κάρολος είναι αποφασισμένος να νικήσει τον καρκίνο. Όλοι παραμένουν αισιόδοξοι, αλλά αυτός είναι πραγματικά πολύ αδιάθετος. Περισσότερα από όσο μερικοί νομίζουν».

Ξεσκονίζονται τα σχέδια της κηδείας

Η ίδια πηγή είπε στο The Royalist ότι η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε από καρκίνο του μυελού των οστών τους μήνες πριν πεθάνει, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον βασιλικό φίλο και βιογράφο Gyles Brandreth.

Επιδεινώνοντας την αίσθηση της θλίψης, πολλές πηγές είπαν στο Daily Beast ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν τώρα τακτικά αντίγραφα του εγγράφου «Menai Bridge» πολλών εκατοντάδων σελίδων.

Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν κωδικές λέξεις που βασίζονται σε γέφυρες που θα χρησιμοποιηθούν κατά τον θάνατό τους - το σχέδιο θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν περίφημα «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου». Η γέφυρα Menai είναι μια δραματική κρεμαστή γέφυρα που συνδέει το νησί Anglesey με την ηπειρωτική χώρα της Ουαλίας.

Πήγες ανέφεραν ότι οι σημειώσεις εξετάζονται τακτικά από το παλάτι και τον στρατό. «Τα σχέδια έχουν ξεσκονιστεί και ενημερώνονται συνεχώς». Μια άλλη πηγή, που γνωρίζει έναν ανώτερο αξιωματούχο άμεσα εμπλεκόμενο στον σχεδιασμό των βασιλικών κηδειών, είπε: «Φυσικά και εξετάζουν κάθε πτυχή της γέφυρας Menai. Η κηδεία της βασίλισσας έγινε σαν ρολόι και έβαλε ψηλά τον πήχη. Δεν είναι κάτι συναισθηματικό, είναι μια δουλειά, που λαμβάνεται σοβαρά». Επίσης, στρατιωτική πηγή είπε ότι τα σχέδια ήταν υπό συνεχή επανεξέταση.

«Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας ενέργεια!», ενώ επισήμανε πως «ο σοβαρός σχεδιασμός για την κηδεία του Καρόλου ξεκίνησε την ημέρα μετά την ταφή της βασίλισσας».

Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι έχουν προγραμματίσει τις δικές τους κηδείες

Ο Κρίστοφερ Άντερσεν, ο βασιλικός συντάκτης των New York Times, είπε στο The Daily Beast: «Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι ήταν μόνο έφηβοι όταν τους ζητήθηκε να προγραμματίσουν τις δικές τους κηδείες. Τους ζητείται να διαλέξουν τη δική τους μουσική, λουλούδια, προσευχές και ποιος θα τα διαβάσει. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη μακάβρια προσήλωση στον θάνατο».

Συμπλήρωσε πως «η βασιλεία του βασιλιά Καρόλου θα είναι εξ ορισμού σύντομη, αλλά κανείς δεν μπορεί να μαντέψει το πόσο σύντομη! Μέχρι να συμβεί αυτό, τα κουτσομπολιά και οι εικασίες θα συνεχίσουν να στροβιλίζονται και οι θεωρίες συνωμοσίας θα αφθονούν».

*Με πληροφορίες από thedailybeast

Σχετικές ειδήσεις