ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αναβάλλεται η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ερντογάν: Αναβάλλεται η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Αναβάλλεται το προγραμματισμένο ταξίδι του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Στην αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον και την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, προχώρησε ο Toύρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, ο Ερντογάν δεν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου, όπως είχε γίνει γνωστό.

Παράλληλα, αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η απόφαση αναβολής ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Ερντογάν. Δήλωσε παράλληλα πως η νέα ημερομηνία επίσκεψης θα συζητηθεί με τους ομολόγους του.

Πάντως τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκική Προεδρία τηρούσε σιγήν ιχθύος για το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ κι ενώ οι φήμες για ακύρωση της συνάντησης είχαν ήδη «φουντώσει».

Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει συγκεκριμένη επίσκεψη του Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε δηλώσεις σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ' αυτού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα στον Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Χαμάς. «Και πάλι, θα αφήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει στις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Χαμάς και ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Θα το αφήσω έτσι» είπε.

«Πυρά» Ερντογάν σε Μπάιντεν: «Αντί να κατηγορεί άδικα την Τουρκία, να κοιτάξει τη Γάζα»

Αφορμή για την αναβολή της συνάντηση από πλευρά Τουρκίας, ενδεχομένως να στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Τη του απάντηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που κυκλοφόρησε η είδηση για μη πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Χ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:

«Αντί να επαναλαμβάνει αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας με βάση τα γεγονότα του 1915, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει τη Γάζα, να δει τις απόπειρες γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα και να προσπαθήσει να το αποτρέψει.

Το βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα εμποδίστηκε από το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με αυτή την απόφαση, η Αμερική αγνόησε τη βούληση όχι μόνο του παλαιστινιακού λαού αλλά και των άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στη λύση με την άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή της προς το Ισραήλ, αλλά κάνει το πρόβλημα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ενώ 35 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στη Γάζα, η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ είναι η σαφέστερη ένδειξη αυτού».

Σχετικές ειδήσεις