ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Αίγυπτο - Αναχωρεί για τη Ντόχα η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Αίγυπτο - Αναχωρεί για τη Ντόχα η αντιπροσωπεία της Χαμάς
Φωτογραφία Αρχείου

Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διακρούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της Χαμάς με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, αναφορικά με το σχέδιο ανακωχής, με την αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης να αναχωρεί για την Ντόχα, σύμφωνα με στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης που μίλησε στο AFP.

«Η συνεδρίαση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών έλαβε τέλος, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει για την Ντόχα για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις» με την ηγεσία του κινήματος, δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς που δεν κατονομάσθηκε.

Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διακρούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, καθ' οδόν προς την Ντόχα βρίσκεται ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, όπου θα έχει επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Ο Μπερνς βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ντόχα για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και την Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της Χαμάς ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Ντόχα, αφού «ολοκληρώθηκε» η συνεδρίαση με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο με θέμα το σχέδιο ανακωχής, όπως στο AFP στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η Χαμάς στις συνομιλίες του Καΐρου επανέλαβε το αίτημά της για τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.