ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Όρκοι πίστης για τα γενέθλιά του

Κιμ Γιονγκ Ουν
Αρχείου AP

Η Βόρεια Κορέα δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα την ημερομηνία γέννησης του Κιμ και παραδοσιακά τέτοιες τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιούνται στις επετείους των γενεθλίων του πατέρα και του παππού του

Για πρώτη φορά από τότε που ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε την εξουσία το 2011, ζητήθηκε από τους Βορειοκορεάτες να δώσουν όρκους πίστης στα γενέθλιά του, δήλωσε ένα νοτιοκορεατικό ερευνητικό ινστιτούτο, εν μέσω άλλων μέτρων που κάνει η χώρα για να εδραιώσει τη θέση του.

Οι όρκοι πίστης, που φέρεται να ζητήθηκαν σύμφωνα με το Reuters, χορηγήθηκαν στα 40α γενέθλια του Κιμ στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το South and North Development Institute (SAND), μια οργάνωση με έδρα τη Σεούλ που δημοσίευσε φωτογραφίες του όρκου την Παρασκευή.

Η Βόρεια Κορέα δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα την ημερομηνία γέννησης του Κιμ και παραδοσιακά τέτοιες τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιούνται στις επετείους των γενεθλίων του πατέρα και του παππού του.

«Η επιλογή του Κιμ Γιονγκ Ουν να διοργανώσει μια τελετή όρκου πίστης στα 40α γενέθλιά του, καθώς ξεκινά το 13ο έτος στην εξουσία, σηματοδοτεί μια στροφή προς την πολιτική διεκδίκηση, αποκλίνοντας από την προσέγγιση των προκατόχων του», ανέφερε η SAND στην ανάλυσή του.

Η δυναστεία της οικογένειας Κιμ κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενισχύοντας την εξουσία της χτίζοντας λατρείες προσωπικότητας γύρω της.

Για πρώτη φορά φέτος, η Βόρεια Κορέα έπαψε να αναφέρεται στην επέτειο γέννησης του ιδρυτή ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου ως «Ημέρα του Ήλιου», σύμφωνα με δυτικό τουριστικό πρακτορείο που έχει συνεργάτες στην Πιονγκγιάνγκ και αναλυτές που μελετούν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Θα πρέπει να το δούμε αυτό ως μέρος της προσπάθειας της Βόρειας Κορέας να ενισχύσει περαιτέρω την προπαγανδιστική εκστρατεία ηγεσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε η Ρέιτσελ Μινγιοούνγκ Λι του προγράμματος 38 North με έδρα την Ουάσιγκτον, σχετικά με την απόφαση να εγκαταλείψει την «Ημέρα του Ήλιου».

Σημείωσε ότι παρόλο που τέτοιες προσπάθειες δεν είναι καινούριες, γίνονται σε φάσεις με την πάροδο των ετών, με τη Βόρεια Κορέα να επιταχύνει εμφανώς τις προσπάθειες να παίξει την ηγεσία του Κιμ σε ορισμένα χρόνια.

Ο Κιμ επιδεικνύει επίσης την κόρη του σε επίσημες επισκέψεις, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές στοχεύει στην ενίσχυση της διεκδίκησης της οικογένειας στην εξουσία.

Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι με κεντρικό πρόσωπο τον Κιμ.