ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Βρετανία

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Βρετανία

Ο Ασάνζ βαρύνεται με βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει έκδοση στη Σουηδία, με ενδεχόμενη έκδοσή του στη συνέχεια στις αρχές των ΗΠΑ.

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί παράνομη την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

«Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.

Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν «τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές» να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ βαρύνεται με βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει έκδοση στη Σουηδία, με ενδεχόμενη έκδοσή του στη συνέχεια στις αρχές των ΗΠΑ.

Βρετανία: «Γελοίο το πόρισμα του ΟΗΕ για τον Ασάνζ»

«Απορρίπτω το πόρισμα αυτής της ομάδας εργασίας. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από μη ειδικούς, όχι από νομικούς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη. Κρύβεται από τη Δικαιοσύνη στην πρεσβεία του Ισημερινού», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Μπορεί να βγει όποια στιγμή επιλέξει, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη στη Σουηδία, εάν επιλέξει να το κάνει. Ειλικρινά, πρόκειται για γελοίο πόρισμα εκ μέρους της ομάδας εργασίας και το απορρίπτουμε», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις