Πρώτη είδηση το ελληνικό PSI στον διεθνή Τύπο
Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος, την είδηση του «κουρέματος» της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στις 22:00.
Μάλιστα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελληνικού PSI αποτελεί πρώτο θέμα σε πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα ειδησεογραφικά σάιτς.
Στην πλειονότητας τους, τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης τονίζουν την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ωστόσο αρκετά εξ αυτών επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
«H Ελλάδα επιβεβαιώνει την πετυχημένη συμφωνία στην ανταλλαγή χρέους» έχει τίτλο το BBC.
Το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους που θα της επιτρέψει να αποφύγει αθέτηση της μείωσης του χρέους της. Το 85,8% των ομολογιούχων που υπόκεινται σε ελληνική νομοθεσία δέχτηκαν τη συμφωνία».
Ενώ στην συνέχεια συμπληρώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) ανεβάζοντας τη συνολική συμμετοχή της σε 95,7%.
«Οι επενδυτές συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου το 85% του ελληνικού χρέους» αναφέρει στο τίτλο του το BLOOMBERG.
Στο δημοσίευμα του τονίζει ότι «Ιδιώτες επενδυτές, συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου 85%των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τους νέους τίτλους στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στην ιστορία».
Το άρθρο υποστηρίζει στην συνέχεια ότι «Προκαταρκτικές ενδείξεις έδειξαν ότι διατέθηκαν € 155 δισ. (205 δισ. δολ.) από τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα ελληνικού δικαίου, σύμφωνα με πληροφορίες ενός τραπεζίτη».
Λιγότερο αισιόδοξος είναι ο τίτλος της Wall Street Journal ο οποίος είναι: «Οι συμμετέχοντες στην διαδικασία, αναρωτιούνται αν η Ελλάδα έχει υποστεί πιστωτικό γεγονός».
Το άρθρο αναφέρει ότι «Μια ειδική επιτροπή των Διεθνών Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων θα συναντηθούν στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής για να εξετάσει μια ερώτηση από έναν συμμετέχοντα στην αγορά σχετικά με το εάν η Ελλάδα έχει υποστεί το πιστωτικό γεγονός».
Το δημοσίευμα τονίζει ακόμα πως «η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσμα της ανταλλαγή ομολόγων, όπου το , 85,8% των ομολογιούχων δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην διαδικασία.
« H Ελλάδα γνωστοποιεί ότι το 85,8% των ομολογιούχων αποδέχτηκε την προσφορά ανταλλαγής ομολόγων» είναι ο τίτλος του marketwatch.
Το άρθρο τονίζει ότι «η Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή ότι το 85,8% των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα αποδέχθηκε την προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων. Το ποσοστό συμμετοχής μετά την ενεργοποίηση CAC είναι 95,7%.
«Η Ελληνική επιτυχία ανταλλαγής ομολόγων φέρνει ελπίδες διάσωσης» είναι ο τίτλος του Reuters.
Το διεθνή ειδησεογραφικό σάιτ αναφέρει ότι «Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς μια προσφορά ανταλλαγής ομολόγων με στόχο τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της και την αποτροπή μια χαοτική κατάστασης που θα ρίξει τη ζώνη του ευρώ σε μια νέα κρίση».
Ωστόσο το άρθρο επισημαίνει ότι: «Παρά την εμφανή επιτυχία, η συμφωνία δεν θα λύσει τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα στην Ελλάδα και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αγοράσει χρόνο για μια χώρα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η Ελληνική προσφορά ανταλλαγής ομολόγων περνάει με 85,8%» είναι ο τίτλος του CNBC.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι «Η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία είναι το κλειδί για να πάρει το πακέτο διάσωσης των για 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αν η χώρα ενεργοποιεί τις ρήτρες συλλογικής δράσης σε θα αυξήσει τη συμμετοχή σε 95,7%.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ο τίτλος του Dow Jones Newswires ο οποίος αναφέρει ότι: «Το νέο “πακέτο” δεν θα σώσει την Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως: «Η Μαδρίτη, η Ρώμη και η Λισαβόνα δεν θα πρέπει απλά να συγχαρούν την Αθήνα για το νέο πακέτο της. Θα πρέπει να της χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη. Το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα. Θα σώσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία”.