BBC: Η αλήθεια για τους Έλληνες που έχουν Πόρσε Καγιέν
Πόσο αλήθεια είναι ο μύθος που θέλει περισσότερους Έλληνες να κυκλοφορούν με Πόρσε Καγιέν, απ' όσους δηλώνουν στην εφορία πάνω από 50.000 ευρώ;
«Η οικονομική κρίση προκάλεσε σειρά στατιστικών στοιχείων που παρουσιάζονται ως αληθινά. Είναι όμως ακριβή;» διερωτάται το BBC, σημειώνοντας ότι η πραγματική έκταση των οικονομικών προβλημάτων στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης είναι μερικές φορές δύσκολα να αποτυπωθεί.
Λόγω της κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τρεις προτάσεις έχουν ξεχωρίσει. Πρώτον, ότι οι Ιταλοί πολιτικοί έχουν διαθέσιμα 10.000 αυτοκίνητα με οδηγό, ότι οι μισοί νέοι στην Ισπανία είναι άνεργοι κι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες Πόρσε Καγιέν από όσους φορολογούμενους δηλώνουν πάνω από 50.000 ευρώ.
Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε μια φήμη που αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ ότι στην Ελλάδα «κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα περισσότερες Πόρσε Καγιέν από όσους φορολογούμενους δήλωναν πάνω από 50.000 ευρώ, ένα ποσό ελαφρώς πάνω από την τιμή του εν λόγω οχήματος».
Η συγκεκριμένη φράση προήλθε από τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Ηρακλή Πολεμαρχάκι. Όταν ρωτήθηκε γι αυτό, ο κ. Πολεμαρχάκις υποστήριξε ότι διατύπωσε μια παρατήρηση των πολιτικών κύκλων στην Ελλάδα μερικά χρόνια πριν.
Το μόνο στοιχείο που ήξερε είναι ότι οι Πόρσε Καγιέν στη Λάρισα ήταν διπλάσιες απ' ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Όπως αναφέρει το BBC, στην Ελλάδα το 2010, εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ είχαν δηλώσει 311.428 άτομα. Τα στοιχεία έκαναν τον εκπρόσωπο της Πόρσε να γελάσει και να χαρακτηρίσει την ιστορία γελοία.
Όπως ανέφερε ο Λούκας Κούνζε, στην Ελλάδα συνολικά τα τελευταία εννέα χρόνια, οπότε και εισήχθη το αυτοκίνητο στην αγορά έχουν πωληθεί 1.500 Πόρσε Καγιέν.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί, αφού με βάσει τα στοιχεία, το ποσοστό των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στην ευρωζώνη και φθάνει μόλις στο 4,7%.
Ορισμένοι Έλληνες, αναφέρει το BBC, πραγματικά δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους και φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τις περσινές εκτιμήσεις του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ, το ποσό των φόρων που δεν είχαν καταβληθεί έφθαναν στα 60 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Πρωτεύουσα των Καγιέν η... Λάρισα