MEDIA

Baby Reindeer: Η «σκοτεινή» πραγματικότητα πίσω από την σειρά που σαρώνει παγκοσμίως

Baby Reindeer: Η «σκοτεινή» πραγματικότητα πίσω από την σειρά που σαρώνει παγκοσμίως
Ed Miller / Netflix

Η σειρά Baby Reindeer έχει κάνει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας είναι νούμερο ένα στο Netflix από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της 

Λύπηση. Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα που ένιωσε ο Ρίτσαρντ Γκαντ, όταν είδε την γυναίκα που λίγο αργότερα θα γινόταν η stalker του.

Ο Ρίτσαρντ ήταν ένας stand-up κωμικός ηθοποιός, ο οποίος πάσχιζε να πετύχει και εργαζόταν πίσω από τη μπάρα σε παμπ του Λονδίνου, όταν μια μέρα μπήκε μέσα και άρχισε να καυχιέται εκείνη, η Μάρθα, ότι είναι μία πολύ διάσημη και επιτυχημένη δικηγόρος, που όμως, παραδόξως δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε ένα ποτό. Ο Γκαντ που τη λυπήθηκε της πρόσφερε μία κούπα τσάι, κέρασμα του μαγαζιού, μία ευγενική χειρονομία, που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έζησε για να μετανιώσει.

Εκείνος όμως πήρε τη στιγμή εκείνη και την παράνοια που ακολούθησε και τα μετέτρεψε στην τεράστια επιτυχία του Netflix που έχει κατακτήσει τον τηλεοπτικό κόσμο και έδωσε εν μία νυκτί δόξα και χρήματα στον 34χρονο δημιουργό. Μέσα στις δεκαπέντε ημέρες που έχει κυκλοφορήσει η σειρά έχει πάνω από 15 εκατομμύρια θεάσεις και είναι στην κορυφή των τσαρτς της δημοφιλούς πλατφόρμας σε 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο Γκαντ, θύμα της Μάρθα, όπως ονομάζει την stalker του έγραψε και σκηνοθέτησε και τα επτά επεισόδια της μίνι σειράς, στην οποία και πρωταγωνιστεί ως Donny Dunn, σε μία εκδοχή του εαυτού του φυσικά, ενώ ο τίτλος Baby Reindeer δόθηκε επειδή έτσι τον αποκαλούσε η stalker.

O Γκαντ δήλωσε ότι μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια έλαβε 41.071 emails, 744 tweets, γράμματα που συνολικά αποτελούνταν από 106 σελίδες και 350 ώρες μηνυμάτων στον τηλεφωνητή του, από την μεγαλύτερή του γυναίκα. Ωστόσο, ενώ οι ανατροπές της εξαιρετικά τοξικής σχέσης των δύο έχουν αποδειχθεί χρυσός για τα νούμερα, η επιτυχία του Baby Reindeer φαίνεται πως έχει βαρύ τίμημα.

Ενώ ο Γκαντ υποστήριζε ότι προστάτευσε την ταυτότητα της stalker του σε τέτοιο βαθμό που δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι θα αναγνωρίσει τον εαυτό της», δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τους… ντετέκτιβ του διαδικτύου να καταλάβουν για ποια πρόκειται.

«Εγώ είμαι το θύμα»

Η γυναίκα, μίλησε στη Daily Mail και δήλωσε ότι πιστεύει πως «το σενάριο του Γκαντ ισοδυναμούσε με τον εκφοβισμό προς μία μεγαλύτερη γυναίκα για δόξα και χρήματα» και ότι δέχθηκε online «απειλές για τη ζωή της από υποστηρικτές του Γκαντ».

«Χρησιμοποιεί τη σειρά για να παρακολουθεί εμένα τώρα» υποστήριξε. «Εγώ είμαι το θύμα. Έγραψε μία ολόκληρη σειρά για μένα», ξέσπασε.

Με τις εικασίες στο διαδίκτυο να είναι πάρα πολλές όχι μόνο για την γυναίκα που καταδιώκει τον Γκαντ αλλά και για τον άνδρα ο οποίος κακοποιεί τον πρωταγωνιστή στη σειρά, η αστυνομία των Ουέστ Μίνλαντς ανέλαβε δράση, μετά από σειρά ψευδών κατηγοριών και απειλών που διατυπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά διακεκριμένου θεατρικού σκηνοθέτη. Λυπηρό μπέρδεμα, ίσως όμως και αναμενόμενο λόγω της εκρηκτικής φύσης της σειράς. Πώς είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε ότι οι θεατές θα θελήσουν να ταυτοποιήσουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές;

Ed Miller / Netflix

Ποια είναι η αληθινή «Μάρθα»

Η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η αληθινή «Μάρθα» είναι 58 ετών και ζει μόνη της σε διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου, επιβιώνοντας με έναν προϋπολογισμό γύρω στις 30 λίρες την εβδομάδα για προμήθειες και μοιράζεται πολλές βασικές ομοιότητες με την τηλεοπτική περσόνα.

Πράγματι, ο ισχυρισμός του Γκαντ ότι προστάτευσε την ταυτότητά της αλλάζοντας λεπτομέρειες-κλειδί δεν είναι και τόσο σωστός, αφού και οι δύο γυναίκες είναι από τη Σκωτία, έχουν σπουδάσει Νομική και είναι γύρω στα 20 χρόνια μεγαλύτερες από τον Γκαντ, ενώ χρησιμοποιούν προκλητικό λεξιλόγιο τόσο στον λόγο όσο και στα γραπτά τους. Η γυναίκα επίσης έχει επίσης απίστευτη φυσική ομοιότητα με τη Μάρθα, παρόλο που όπως λέει η πραγματική stalker «μου μοιάζει κάπως, αν και στην καραντίνα πήρα αρκετά κιλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαι ελκυστική».

Η γνωριμία και η αποτυχημένη καριέρα

Ο κωμικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό κοντά στο Φάιφ και η γυναίκα που έγινε η stalker του γνωρίστηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία στο Hawley Arms μία παμπ στο Κάμντεν του Λονδίνου όπου κάποτε σύχναζε η Έιμι Γουάινχαουζ και η παρέα της.

Στην οθόνη η συχνά διφορούμενη φύση των αρχικών συναντήσεών τους καθιστά την θέαση καθηλωτική, όπως και οι καταστροφικές πολύ συχνά αποφάσεις του Donny για το πώς να αντιμετωπίσει τη Μάρθα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που παραδέχεται ότι τον ιντριγκάρει η κουβέντα μαζί της και ότι απολαμβάνει την προσοχή που δέχεται από εκείνη όταν η ζωή του δεν είναι τόσο καλή.

Η γυναίκα εντωμεταξύ θυμάται τον κωμικό να παρατηρεί πόσο νέα έμοιαζε, για την ηλικία της, ήταν 47 την περίοδο που γνωρίστηκαν. Η «Μάρθα» αναφέρθηκε ακόμα και στην ατάκα για τις «κουρτίνες», όταν ανακάλεσε τις πρώτες συναντήσεις της με τον κωμικό στην παμπ που δούλευε. «Μου είπε, μπορώ να φτιάξω τις κουρτίνες σου;» εξηγώντας ότι πρόκειται για ατάκα που λέει κάποιος όταν θέλει να κοιμηθεί μαζί σου.

Ed Miller / Netflix

Η γυναίκα αμφισβήτησε ανοιχτά κάποια στοιχεία της σειράς, όπως το παρατσούκλι baby reindeer, που δίνει στη σειρά και τον τίτλο της.

Η τηλεοπτική Μάρθα λέει ότι τον φωνάζει έτσι επειδή της θυμίζει ένα παιχνίδι τάρανδο που είχε όταν ήταν παιδί, η αληθινή stalker όμως διαψεύδει το γεγονός, λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ παιχνίδι τάρανδο και «ποτέ δεν θα έκανα μαζί του οποιαδήποτε συζήτηση για ένα παιχνίδι της παιδικής μου ηλικίας ούτως ή άλλως».

Η σειρά, εκτός από την περιπέτεια του Γκαντ με την stalker του ασχολείται και με τα πρώτα βήματα της καριέρας του, όταν ακόμα ήταν άγνωστος. Η βρετανική The Telegraph περιγράφει την επιτυχία του Netflix ως μία σειρά που «σε ρουφάει μέσα σε ένα ιδιαίτερα διεστραμμένο μυαλό» και ως μία κωμωδία που «οδηγεί την προσωπική κάθαρση σε τελείως νέα επίπεδα».

«Έχει το σύνδρομο του πρωταγωνιστή»

Παρόλο που αναγνώρισε ότι η σειρά θα μπορούσε να προκαλέσει την stalker του, είπε ότι είναι ένα ρίσκο το οποίο ήταν διατεθειμένος να πάρει, ως μία τελευταία ζαριά για να φωτίσει το φαινόμενο του stalking. Επιμένοντας πως σκοπός της σειράς είναι να δείξει πως οι θύτες θέλουν περισσότερη φροντίδα παρά τιμωρία. «Χρειάζεται βοήθεια», έλεγε εκείνη την περίοδο, ενώ σε συνέντευξη στους Times ο Γκαντ διαβεβαίωνε ότι η υπόθεση του stalking έχει λυθεί.

Η γυναίκα ωστόσο, που αρνείται ότι ήταν stalker είπε «ο Ρίτσαρντ Γκαντ έχει το σύνδρομο του πρωταγωνιστή». «Πάντα νομίζει ότι είναι στο επίκεντρο. Δεν γράφω εκπομπές για εκείνον ούτε τις προωθώ στα media, έτσι δεν είναι; Αν ήθελε να προστατεύσει την ανωνυμία μου, θα το είχε φροντίσει». Δήλωσε μάλιστα ότι σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του.

Εντωμεταξύ, η stalker δεν είναι η μόνη που έχει πέσει «θύμα» της αναγνώρισής της λόγω της σειράς, αφού εντελώς λανθασμένα έχει στοχοποιηθεί ο Sean Foley διακεκριμένος θεατρικός σκηνοθέτης, ο οποίος πολλοί θεωρούν ότι είναι ο άνδρας που κακοποιεί τον Γκαντ. Μάλιστα ο Foley την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από διευθυντής δημιουργικού στο Birmingham Rep ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Το τίμημα της επιτυχίας

Ο Γκαντ πάντως τώρα καλεί το κοινό να σταματήσει τις εικασίες γύρω από την αληθινή ταυτότητα των πρωταγωνιστών της σειράς του, που έχει σαρώσει παγκοσμίως και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των trends.

Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή όλη αυτή η αναταραχή που έχει προκαλέσει η σειρά θα «κάτσει» και η καταιγίδα θα σταματήσει, αφού αυτή τη στιγμή η μεγάλη επιτυχία της σειράς είναι που έχει προκαλέσει και τις χιλιάδες αναζητήσεις, συζητήσεις και εικασίες στο διαδίκτυο και τις δημοφιλείς πλατφόρμες δικτύωσης. Και ο Γκαντ, παρά την έκκλησή του προς τους θεατές της σειράς, να σταματήσουν να είναι τόσο περίεργοι, πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες της μεγάλης επιτυχίας.

Το μόνο ερώτημα ωστόσο που εγείρει όλος αυτός ο ντόρος, είναι κατά πόσο ένας τόσο επιδέξιος αφηγητής δεν μπορεί να προβλέψει πώς ενισχύει την διαδικτυακή σύγχυση, που προέρχεται από τη θολή πραγματικότητα της σειράς και τις τόσο έντονα δοσμένες οπτικά περιγραφές.