«H Ελλάδα δε θα επιτύχει τον κρίσιμο δημοσιονομικό στόχο»
Η έκθεση (Fiscal Monitor) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτελεί σημείο αναφοράς αμερικανικών ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, εκτενές δημοσίευμα της «Wall street journal» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι δεν θα επιτύχει την επίτευξη ενός κρίσιμου δημοσιονομικού στόχου, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη έντονες διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.
Όπως αναφέρεται, το ΔΝΤ στην ειδική έκθεσή του για τα δημοσιονομικά προβλέπει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ αντί του στόχου του 1,5%, που περιλαμβάνεται στους όρους που είχαν θέσει το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη. Επίσης, σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τον έλεγχο του έκτακτου χρηματοδοτικού προγράμματος υπήρχε η πρόβλεψη ότι η Αθήνα θα επιτύγχανε τον στόχο. Τα προβλήματα όμως στην περισυλλογή των φόρων, η αναιμική ανάπτυξη και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στο σχέδιο πώλησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων έχουν πλήξει το σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, προβάλλεται η θέση ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να προβεί στην έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους βασικούς στόχους του σχεδίου διάσωσης. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν καταστεί ένα νέο κρίσιμο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του ζητήματος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ διέκοψαν τον πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων για να αναζητήσουν τρόπους επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου από την Αθήνα και τρόπους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Όπως σημειώνεται, η - κατά το δημοσίευμα - «αποτυχία» αυτή αναμένεται να παράσχει μία ακόμη δικαιολογία στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης για την καθυστέρηση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Η Ευρωζώνη που διακρατεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους είχε δεσμευτεί ότι θα εξέταζε την ελάφρυνσή του στην περίπτωση που η Αθήνα θα πετύχαινε τους στόχους του σχεδίου διάσωσης, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, παρά τις επισημάνσεις πολλών οικονομολόγων ότι είναι αναγκαία για την τήρηση της δέσμευσης μείωσης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, μετά την χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στους δημοσιονομικούς της στόχους και ότι θα καλύψει το οποιοδήποτε μελλοντικό δημοσιονομικό κενό με έλεγχο των δαπανών και με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε παράλληλα την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας».
Διαβάστε επίσης: Ένα βήμα πίσω το ΔΝΤ μετά τη χθεσινή έκθεση -σοκ
Καψώνια του ΔΝΤ στην κυβέρνηση
«Μούδιασμα» στο Μαξίμου για την Οικονομία