MEDIA

Ολοταχώς για αδειοδότηση καναλιών με «σφραγίδα» του ΣτΕ

Ολοταχώς για αδειοδότηση καναλιών με «σφραγίδα» του ΣτΕ

Και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για να μπει τέλος στην ανομία των καναλαρχών και των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών, που «εκπέμπουν» παράνομα, δίχως αδειοδότηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί πως άμεσα θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την προκήρυξη διαγωνισμών για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, βάζοντας οριστικά και αμετάκλητα τέλος σε ένα καθεστώς που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν με... χαριστικές διατάξεις, να επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία, επιτρέποντας στους καναλάρχες να γεμίζουν τα δικά τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ' Τμήμα) ρητά και κατηγορηματικά επαναλαμβάνει με την 4420/2014 απόφασή του προς την Πολιτεία πως είναι σε ισχύ η 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου, που έχει κρίνει πως οι παρατάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών αντίκεινται προς το Σύνταγμα και ειδικότερα προς τις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας.

Είναι πλέον και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης της αδειοδότησης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Το ΣτΕ εξέτασε την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού Super 8,της Δορυφορικής Τηλεόρασης Πελοποννήσου και της γερμανικής Torna Media GmbH, με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, για πρόστιμο που είχε επιβάλει το ΕΣΡ επί της μετάδοσης του «τυχερού τηλεπαιχνιδιού» «Night Quiz».

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.typologies.gr είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του ΣτΕ 3598/2014, 4165/2013, 1535/2012 και ΣτΕ εν Συμβουλίω 1258/2012 για τον σταθμό, ο οποίος είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 1998 για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, και κατά το άρθρο 17, παρ. 1 του ν. 2644/1988, σε συνδυασμό με το άρθρο 19 παρ. 3 του ν. 3051/2012, θεωρούνταν «ότι λειτουργεί νομίμως». Το ΣτΕ επαναλαμβάνει πως και τα δύο άρθρα κρίθηκαν με την 3578/2100 απόφαση της Ολομέλειας και επισημαίνει πως η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα και, ειδικότερα, προς τις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας». Ειδικά στην περίπτωση του Super B κρίνει πως «αλυσιτελώς» ζητούσε τη διακοπή του προστίμου, αφού πλέον «η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού δεν ήταν συνταγματικώς επιτρεπτή και συνεπώς ο σταθμός αυτός δεν εδικαιούτο να εκπέμπει πρόγραμμα».

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και θεωρείται βέβαιο ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς θα δώσει την εντολή για την έναρξη των διαδικασιών, ώστε να αδειοδοτηθούν κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, με την ελπίδα που εκφράζεται από το σύνολο του ελληνικού λαού, να διεκδικηθούν από το δημόσιο και όλα τα διαφυγόντα κέρδη για τα χρόνια που οι καναλάρχες απολάμβαναν της κυβερνητικής ασυλίας.

Σχετικές ειδήσεις