Υπεγράφη συμφωνία με τη Ρωσία για τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ - Αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργούΠαραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υπεγράφη συμφωνία με τη Ρωσία για τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου
4'

Αποστολή στην Αγία Πετρούπολη: Μαρία Γιαχνάκη

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Newsbomb.gr ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Είμαστε περήφανοι γι' αυτή τη συμφωνία».

Μιλώντας στη Μαρία Γιαχνάκη, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα τη χρειαζόταν αυτή τη συμφωνία κι έγινε γιατί το ήθελαν και οι Ρώσοι. Η σημερινή συμφωνία σημαίνει οτι βάζουμε τα πράγματα σε μια βάση και ότι από σήμερα αρχίζει δουλειά. Με την υπογραφή αυτού του συμφώνου στην ουσία βάζουμε τα θεμέλια για την κατασκευή του αγωγού. Και μην ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας, αλλά στην ουσία ειναι το βασικότερο, που σημαίνει ότι θα γίνει οπωσδήποτε. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη αυτής της συμφωνίας».

Ήσυχος: Κάθε νίκη της κυβέρνησης είναι σημαντική για την επόμενη

Αισιόδοξος για τις επαφές που είχε στην Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια του φόρουμ, δήλωσε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και την Μαρία Γιαχνάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Μετά τη συνάντησή του με τον συμπρόεδρο της μικτής διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας - Ελλάδας και υπουργό μεταφορών, κ. Σακαλόφ άνοιξε την πόρτα στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα βήματα!

«Περπατάμε νέους δρόμους . Η Ελλάδα δεν είχε τολμήσει να βαδίσει ποτέ σε τέτοια μονοπάτια όπως είναι οι χώρες των Bricks της Λατινικής Αμερικής της Ευρασίας. Τώρα αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε την βεντάλια», τόνισε.

«Θα κεφαλοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα μας, τη δυναμική μας και τον κόσμο μας. Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μας με την Ρωσία για να γίνουμε σταθμός και κέντρο επεξεργασίας προϊόντων για αυτά που πρέπει να μεταφέρονται στη Ρωσία από Λατινική Αμερική και χώρες των Bricks! Θα μεταφέρονται από την Ελλάδα στη νότιο Ρωσία, στο Ροστόφ. Μιλήσαμε και για την εκσυγχρόνιση των σιδηροδρόμων και τώρα πάμε στο επόμενο βήμα. Από το γεύμα εργασίας που είχα με εκπροσώπους της Λατινικής Αμερικής , στο οποίο ήμασταν η μοναδική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βγήκαν θετικές προθέσεις από μέρους τους να γίνουμε σταθμός όχι μόνο γεωπολιτικής σημασίας».

Τέλος, ο κ. Ήσυχος δήλωσε περήφανος για την Ελλάδα, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στις δυο χώρες και κατέληξε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχες και κάθε νίκη της είναι σημαντική για την επόμενη.

Η προέκταση του αγωγού «Turkish Stream» στην ελληνική επικράτεια θα ονομάζεται «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» και θα έχει δυναμικότητα 47 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Ελλάδα και Ρωσία θα έχουν ίσο μερίδιο μετοχών στην εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, κόστους 2 δισ. ευρώ. Η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, ενώ η Αθήνα θα επιστρέψει μελλοντικά το μερίδιο που της αναλογεί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Ιστορική» χαρακτήρισε, νωρίτερα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και δήλωσε: «Ο αγωγός θα συνδέει όχι μόνο την Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα σταθερότητας και φιλίας... Ο αγωγός που ξεκινάμε σήμερα δεν στρέφεται ενάντια κανενός στην Ευρώπη ή αλλού, είναι αγωγός ειρήνης και σταθερότητας για όλη την περιοχή».

Επίσης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε σε κοινή δήλωση με τον επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου, στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού», με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τέλος, Λαφαζάνης και Ντιμίτριεφ τόνισαν, ότι «η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ