ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΕ: Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες γλιτώνουν πρόστιμα

ΟΑΕΕ: Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες γλιτώνουν πρόστιμα

Τη δυνατότητα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνει διάταξη του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επίσης καταργείται και η προσωποκράτηση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Συγκεκριμένα, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία στον ΟΑΕΕ, επιπλέον από αυτή που προβλέπει ο νόμος του 2012. Η πρόβλεψη αυτή θα δώσει «ανάσα» σε ασφαλισμένους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους. Εφόσον επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κλάση θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι 31-12-2016.

Επίσης, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε χθες (Πέμπτη 12 Μαρτίου) σε διαβούλευση, προβλέπεται και η κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ποινές της προσωποκράτησης καταργούνται μόνο για την ατομική ασφαλιστική εισφορά και εξακολουθούν να ισχύουν για οφειλές που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων, καθώς αυτή παρακρατείται από τον εργοδότη.

Σχετικές ειδήσεις