Πάνω από 100 δισ. ευρώ τα «πακέτα» που έφυγαν από τη χώρα σε 5 χρόνια μνημονίου
Όσο φώναζαν και ανησυχούσαν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης για την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες, άλλο τόσο και περισσότερο συνέβαλαν με τις αποφάσεις τους, αλλά και την παθητική στάση τους στις απειλές των δανειστών, στο να φύγουν για τα... ξένα περίπου 100 δισ. ευρώ!
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ «ΦΤΕΡΑ» ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Κι όλα αυτά όχι σε μια περίοδο 15 ή 20 ετών, αλλά μέσα σε μόλις μια πενταετία. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες άγγιζαν τα 233 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα, μετά και τις μαζικές εκροές που σημειώθηκαν στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, περιορίζονται στα 140 δισ. ευρώ.
Όπως υπολογίζεται, περίπου 250.000 οικογένειες έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ενώ έχουν εντοπιστεί και 870 ιδιαιτέρως εύποροι συμπατριώτες μας που μέσα σε μόλις ένα έτος κατέθεσαν σε τράπεζες εκτός συνόρων ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ έκαστος!
Όλα τα παραπάνω δεν συνέβησαν τυχαία. Αποτελούν απόρροια λαθών της προηγούμενης συγκυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις απειλές και των εκφοβισμό των Ελλήνων από τους δανειστές.
Τα συνεχή δημοσιεύματα – ανά τακτά χρονικά διαστήματα - ξένων αλλά και ελληνικών μέσων ενημέρωσης περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και περί άτακτης χρεοκοπίας συνέβαλαν προς την κατεύθυνση χιλιάδες πολίτες να «διώχνουν» τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Το τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι με τον τρόπο αυτό «στέγνωσαν» τα αποθεματικά των τραπεζών με αποτέλεσμα να κλείσουν οι στρόφιγγες του δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διαλυθεί παντελώς η πραγματική οικονομία…
Είναι προφανές ότι λόγω της παραπάνω διαδικασίας «χάθηκαν» επί τις ουσίας και οι εγγυήσεις που έπαιρναν οι ελληνικές τράπεζες μέσω των χρημάτων ανακεφαλαιοποίησης.
Από τη μια μεριά το ελληνικό κράτος δανειζόταν από το μηχανισμό της τρόικας χρήματα (με τις πλάτες του ελληνικού λαού) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από την άλλη μεριά οι ίδιοι οι δανειστές μέσω τρομοκρατικών διλημμάτων «στέγνωναν» τις τράπεζες από ρευστό. Επί πέντε χρόνια δηλαδή είχαμε μια μετακίνηση ελληνικών κεφαλαίων σε «ξένα θησαυροφυλάκια».
Είναι προφανές ότι το σχέδιο των δανειστών μας να δημιουργήσουν πυραμιδική ύφεση στην Ελλάδα και να μαζέψουν το χρήμα σε δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο η νέα κυβέρνηση να επιτύχει «επαναπατρισμό» κεφαλαίων, όσο διαρκεί η εσωτερική υποτίμηση που έχουν επιβάλλει οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου.