El Pais: «Επιχείρηση Αλβανία»-Αυτό είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης για το Grexit

Για σχέδια έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει τη χώρα σε δημοψήφισμα κάνει λόγο η ισπανική El Pais, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ για πρόληψη της μετάδοσης.

El Pais: «Επιχείρηση Αλβανία»-Αυτό είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης για το Grexit
2'

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ενώ η Ελλάδα βυθίζεται στην άβυσσο, «μια μικρή ομάδα από την ΕΚΤ και την Κομισιόν ετοιμάζει τείχος προστασίας από το 2012, με σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε μια επιχείρηση με τον τίτλο "Επιχείρηση Αλβανία».

Η εφημερίδα γράφει ότι αυτός είναι ο κώδικας που χρησιμοποιείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες από αυτή την ομάδα εργασίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. «Αυτό που βασικά προετοιμάζουν είναι ένα δυνατό τείχος προστασίας για την αποτροπή του επηρεασμού των αγορών από ένα Grexit για μια χιονοστιβάδα δηλαδή που θα ήταν 'θανατηφόρα' σε προηγούμενα ανάλογα επεισόδια».

ELP

Οι προετοιμασίες, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ξεκίνησαν το 2012, με την επωνυμία αρχικά "επιχείρηση Κροατία", παρότι δεν ήταν απαραίτητο εκείνη την εποχή, «αλλά θα ήταν αυτοκτονικό να μην έχουμε ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα πιο αρνητικά σενάρια», σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Όπως αναφέρει η El Pais ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν δίνει καμία λεπτομέρεια των σχεδίων αυτών και περιορίζεται να εξηγήσει ότι η Ευρώπη «είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να χειριστεί την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο πρώτος πονοκέφαλος είναι το bank run, καθώς η εκροή των καταθέσεων έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ομάδα εργασίας και η Επιτροπή σημειώνουν ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται σε οικονομικά συνδεδεμένες χώρες: Κύπρος, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προκαλέσει μια άμεση εθνικοποίηση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές. Οι πηγές πιστεύουν ότι το κλειδί θα είναι η θέση της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα στην περίπτωση της τεχνικής προεπιλογής.

Η ΕΚΤ θα κάνει, λένε, ό,τι χρειάζεται, για την προστασία από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης (ESM), εάν κάποια από τις ευάλωτες χώρες χτυπηθεί από τη μετάδοση της κρίσης και οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κύπρος, η οποία και στη συνέχεια, η Πορτογαλία, κι αν εκεί παρουσιαστούν όντως προβλήματα η επόμενη θα είναι η Ισπανία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει εξοπλιστεί για να αποφύγει "εκπλήξεις", όπως αυτή του 2008. Κανείς όμως δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κρίση, καθώς παρά τα σχέδια Β και τις δηλώσεις εμπιστοσύνης, μπαίνουμε και πάλι σε άγνωστα νερά.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή