Δημοψήφισμα 2015 - ΔΝΤ: Η Ελλάδα ζήτησε παράταση αποπληρωμής

Η Ελλάδα δεν κατέβαλλε, ως όφειλε, τη δόση του 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς.

Δημοψήφισμα 2015 - ΔΝΤ: Η Ελλάδα ζήτησε παράταση αποπληρωμής
1'

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ - ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

«Mπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η αποπληρωμή των SDR 1,2 δισ. (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) η οποία οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν έχει καταβληθεί» ανέφερε η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ενημερώσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο όταν εκκαθαριστούν αυτές οι οφειλές.

Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα (δηλαδή εχθές, 30/06/2015) αίτημα των ελληνικών αρχών για επέκταση της αποπληρωμής που έληγε σήμερα, η οποία θα προωθηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνο», ανέφερε ο Gerry Rice, επικεφαλής Επικοινωνιών του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, η αθέτηση πληρωμής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δε συνεπάγεται χρεοκοπία: «Σήμερα, οπότε και έπρεπε να γίνει η αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν έγινε. Αυτό δε σημαίνει πως έχουμε μία κατάσταση χρεοκοπίας. Περισσότερο μιλάμε για μία καθυστέρηση αποπληρωμής», τόνισε την Τρίτη ο Έβαλντ Νοβότνι.

Βάσει καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα βρίσκεται εντός των χρονικών ορίων για αίτηση παράτασης αποπληρωμής, κάτι που μπορεί να κάνει έως και πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να επικαλεστεί δυσχέρεια ή φυσική καταστροφή και το αίτημά της να εξασφαλίσει την έγκριση τού 70% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή