Μνημόνιο 3 - Λαγκάρντ: Ανέφικτη μια λύση για την Ελλάδα χωρίς μείωση του χρέους

Τη θέση ότι μία ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί η ελληνική συμφωνία πιο βιώσιμη εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή (17/07/2015) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Μνημόνιο 3 - Λαγκάρντ: Ανέφικτη μια λύση για την Ελλάδα χωρίς μείωση του χρέους
2'

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΜΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΧΡΟΝΟΥ, ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μόνον εάν αυτό το πρόγραμμα είναι συμπαγές.

Όπως ξεκαθάρισε, δεν είναι δυνατή μια λύση για την Ελλάδα χωρίς μείωση του χρέους. Στη βάση αυτή τόνισε πως μια «σημαντική» παράταση των λήξεων του ελληνικού χρέους και των καταληκτικών ημερομηνιών αποπληρωμής θα μπορούσαν να αρκούν για να καταστεί βιώσιμο. Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως καταλαβαίνει τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών ήταν απολύτως απαραίτητο και ότι σταδιακά η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να επιστρέφει.

«Είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανοίξει τις τράπεζές της τη Δευτέρα όπως έχει προγραμματιστεί» είπε.Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, με τον τριπλό συνδιασμό «επιμήκυνση μέσα στον χρόνο των προθεσμιών λήξης, επιμήκυνση μιας περιόδου χάριτος κατά την οποία δεν θα γίνεται καμία αποπληρωμή και επίσης μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο».

«Πιστεύουμε ότι εφ' όσον τηρηθούν σωστά οι τρεις αυτές μέθοδοι, θα μπορέσει να γίνει το χρέος βιώσιμο. Με άλλα λόγια μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα με άλλους τρόπους από τη διαγραφή» υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους η συμφωνία για την Ελλάδα «δεν είναι βιώσιμη» και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Για τη δική μας συμμετοχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας, που σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμισθεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος» τόνισε.

«Είμαστε μόλις στην αρχή της περιπέτειας» υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάει με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια τεράστια πρόκληση. Οι διαπραγματεύσεις για τους συγκεκριμένους όρους εφαρμογής του νέου προγράμματος θα διαρκέσουν (...) το λιγότερο τέσσερις εβδομάδες (...) δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δρόμο με τριαντάφυλλα, αλλά περίπλοκο και επίπονο».

Αναγνώρισε τέλος ότι «δεν πέτυχε» η προηγούμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αρχή της ελληνικής κρίσης, όταν η ίδια ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. « Τότε δεν πετύχαμε, πιστεύω ότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή από μια αυστηρή γραμμή για τη μείωση του ελλείμματος» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή