Έρευνα και προβληματισμός της δικαιοσύνης για το plan b Βαρουφάκη
Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η Γ.Γ. Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων, σχετικά με το plan b' Βαρουφάκη. Από την πλευρά της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά δυνατότητα παρέμβασης ή όχι στην υπόθεση.
Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε η Κατερίνα Σαββαΐδου - Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί ή όχι να παρέμβει
Ειδικότερα, η ΓΓ Εσόδων ανακοίνωσή της σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του λογισμικού (software) της που περιέχει τα ΑΦΜ και τα στοιχεία των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματεία διαβεβαιώνει ότι τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους δηλώνει ότι έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.
«Εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Προβληματισμός στον Άρειο Πάγο
Εν τω μεταξύ έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Άρειο Πάγο για το χειρισμό της υπόθεσης με το plan b του πρώην υπουργού Οικονομικών και για το οποίο εκπρόσωποι κομμάτων έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά, εάν μπορεί ή όχι να παρέμβει.
Νομικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο forum, ενώ υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη.
Πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα, που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.
Την ίδια ώρα Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο, κατά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Τις δύο αναφορές κατέθεσαν ο πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» Απόστολος Γκλέτσος και ο δικηγόρος Παν. Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εμπλοκή ονόματος υπουργού σε μηνυτήρια αναφορά, δεσμεύει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση στη Βουλή.