Άρχισαν τα όργανα: Μέτρα-σοκ για μπλοκάκια, ΕΚΑΣ και έκτακτη εισφορά ζητά η τρόικα
Τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια», καθώς επίσης και την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 6% για όλα τα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου τριημέρου.
Πρόκειται για μέτρα που θα εκτινάξουν από το επόμενο έτος τις φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά δέχεται αφόρητες πιέσεις να τις μετατρέψει σε νομοθετικές ρυθμίσεις έτοιμες για ψήφιση από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου δεν αναφέρθηκαν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις, όμως ανέφεραν χθες ότι «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, όμως ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».
Σήμερα το πρωί, συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών θα έχουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.
Συγκεκριμένα στα θέματα που εξετάστηκαν χθες περιλαμβάνονται:
Έκτακτη εισφορά: Οι δανειστές ζητούν να υπάρξει ένα κλιμάκιο για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 6% και να καταργηθεί το κλιμάκιο του 8% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.
Ασφαλιστικό: Το κουαρτέτο ζήτησε νομοθέτηση μέσα στον Αύγουστο της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
ΕΚΑΣ: Να προχωρήσει γρηγορότερα η κυβέρνηση στην κατάργηση του ΕΚΑΣ
Εργασιακά: Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Φόροι υπέρ τρίτων - επιχειρήσεις: Για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.