ΕΝΦΙΑ ή «βάλε το χέρι βαθιά στην τσέπη»

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα συνεχίσει να υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες του 2007, παρά το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων έχει βουλιάξει. Πως θα ξεκινήσει το «βάπτισμα του πυρός» για τους ιδιοκτήτες 3.200 ακινήτων στο Λονδίνο;

ΕΝΦΙΑ ή «βάλε το χέρι βαθιά στην τσέπη»
3'

Σχέση στοργής φαίνεται πως έχει αποκτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τον ΕΝΦΙΑ κι από τον φημολογούμενο χωρισμό διά της κατάργησης του (παλιά προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ) περνάμε πλέον στην επέκτασή του. Ο στόχος δεν αλλάζει ούτε το 2016. Μέσω ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το κράτος να εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ και ούτε «δραχμή» παρακάτω.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αυτοί που θα την βγάλουν «καθαρή» είναι οι ιδιοκτήτες κύριων και μικρών κατοικιών. Όχι όμως και όσοι διαθέτουν δεύτερη και τρίτη κατοικία, εξοχικά κτλ.

Σε ότι αφορά στους μικροϊδιοκτήτες εσωτερικού, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ως επικρατέστερο σενάριο να τεθεί ένα ατομικό αφορολόγητο όριο περιουσίας στα 50.000 ευρώ. Εάν αυτό ισχύσει τελικά, τότε θα εξαιρεθούν αυτομάτως του ΕΝΦΙΑ περί τους 2,7 εκατ. φορολογούμενους, δηλαδή το 41,7%. Τόσοι είναι οι πολίτες που διαθέτουν ένα σπίτι ή οικόπεδα που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 50.000. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το αν θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κι αυτές δε φαίνεται να μειώνονται παρά το ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων και ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων έχουν κάνει βουτιά.

Είναι τέτοια η «αγάπη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στον ΕΝΦΙΑ με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, ώστε ακόμη και αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες ρίχνει «πάγο» στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, αγνοούνται από την πολιτεία και δεν εφαρμόζονται ποτέ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως και ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα συνεχίσει να υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες του 2007 που πια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επομένως και αυτή η φορολογική ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από το οικονομικό επιτελείο, πλασματική φαίνεται πως είναι.

Πάντως, αν αλλάξει κάτι επ’ αυτού, όπως τουλάχιστον επισημαίνεται σε διαρροές του υπουργείου Οικονομικών, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το τέλος του 2016.

Ποιοι άλλοι θα πληρώσουν τη «νύφη»;

Μεσαίοι και μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσιακό εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ (στην περίπτωση που κλείσει εκεί το όριο) θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο μέσω μιας σειράς διαφορετικών συντελεστών που θα εφαρμόζονται ανάλογα με το περιουσιακό portfolio του καθενός.

Σε αυτήν την κατηγορία θα μπουν σε πρώτη φάση και όσοι διαθέτουν περιουσίες στο Λονδίνο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την αγορά των ακινήτων, 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο ανήκουν σε Έλληνες. Το νέο αυτό μέτρο θα απλωθεί και σε άλλες χώρες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό θα δηλώνουν σε σχετικό έντυπο στην εφορία την περιουσία τους. Κατόπιν θα αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών. Στο τέλος θα υπολογίζεται ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή