Μοσκοβισί: Συμβιβασμός για τα «κόκκινα δάνεια», «αγκάθι» το ασφαλιστικό
Βήμα-βήμα, προκειμένου οι «δύσκολες αποφάσεις» που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους, να εκταμιευτεί η δόση των 3 δισ. ευρώ και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, βαδίζουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ελλάδα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Πιερ Μοσκοβισί – «Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας δεν ήταν βιώσιμο», παραδέχθηκε.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματικούς φορείς, ο Γάλλος Επίτροπος έκανε λόγο για συμβιβασμό στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ενώ όσον αφορά στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημείωσε ότι θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί «ένα βασικό βήμα για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά», ωστόσο, «πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος για να ανοίξει και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος».
Και μπορεί να έθεσε ως προϋπόθεση για τα δέκα δισ. ευρώ στις τράπεζες τη λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων», αλλά και τις αλλαγές στη διοίκηση των τραπεζών, ωστόσο δεν συνέδεσε ρητά το θέμα αυτό με τα δημοσιονομικά μέτρα.
«Πολλή δουλειά μένει να γίνει από τώρα και μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση πριν τη Δευτέρα για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Αφού τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με μία λύση που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν θα χαρίζεται «σε αυτούς που καταφεύγουν στη συστηματική πτώχευση, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους», ο Γάλλος Επίτροπος επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ότι εκκρεμεί η υλοποίηση ορισμένων εκ των πρώτων προαπαιτούμενων, αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει εντός Νοεμβρίου η νομοθέτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.
Για το ασφαλιστικό, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι αποτελεί βασική μεταρρύθμιση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
«Ο Νοέμβριος θα είναι μήνας ασφαλιστικού» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, πρέπει όμως να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει το σύστημα βιώσιμο και να μπορέσει η οικονομία να τραβήξει προς τα μπρος».
«Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθάει», συνέχισε ο Μοσκοβισί, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να προετοιμάσει το «πολύ σημαντικό» Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου όπου θα δοθεί «θετικό σήμα» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, προσθέτοντας: «Ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί».
Τα πρώτα προαπαιτούμενα πέρασαν, σημείωσε και ζήτησε να ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλου του πακέτου, κάνοντας αναφορά στις εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης και των «κόκκινων δανείων».
Ειδικότερα για τα «κόκκινα δάνεια», είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, να διατηρηθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευθύνης-πληρωμής. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό».
Στο μεταξύ, εντός του Νοεμβρίου, τοποθέτησε την ανάγκη να υιοθετηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους, ώστε να επιστρέψει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανάπτυξη, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φανεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μετά θα έρθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, «με φιλοδοξία και πραγματισμό ώστε να βρεθεί μια ευφυής και από όλους αποδεκτή λύση».
Για την ανακεφαλαιοποίηση είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δείχνουν ότι «έχει ανοίξει ο δρόμος», αλλά για τη διάθεση των 10 δις ευρώ που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες, πρέπει να προηγηθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα συμβάλουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ώστε να σταματήσουν σιγά σιγά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Σχετικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, ότι είναι στοιχείο-κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας τους επόμενους μήνες.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης εξαιτίας των βαρών του προσφυγικού, απάντησε ότι η Κομισιόν έχει κανόνες και στην Ελλάδα έχουμε μνημόνιο και πρόγραμμα και δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, συνέχισε ο Επίτροπος, έχει μιλήσει για ευελιξία υπό έκτακτες συνθήκες, ενδεχόμενο που θα εξεταστεί, αλλά "δεν μπορούμε να μιλάμε για γενική χαλάρωση των κανόνων".
Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ο Μοσκοβισί είπε ότι συζήτησαν για τις συλλογικές συμβάσεις και το συνταξιοδοτικό.
«Όταν υπάρχει θέλω, υπάρχει τρόπος», είπε στο σημείο αυτό, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να γίνει βιώσιμο, δεχόμενος ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. «Έχουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Σοφών», είπε αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα προσδιοριστούν μέσα στο Νοέμβριο, αναμένοντας «να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις της». Παράλληλα έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις «να μη γίνεται στείρα αντιπολίτευση».
Ο Επίτροπος έκανε λόγο και για εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι μετά την 12η Ιουλίου μπήκαμε σε νέα φάση, ενώ και «από την πλευρά της τρόικας επικρατεί νέο πνεύμα αλληλοσεβασμού».
Απαντώντας στο ερώτημα «ποιος φταίει» για τα έξι χρόνια μνημονίων και λιτότητας, είπε ότι αν και δεν είναι η ώρα του απολογισμού, δεν φέρει μόνον η μια πλευρά την ευθύνη, αλλά ούτε το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν βιώσιμο.
Ως προς τη λιτότητα, έδωσε μια πιο αισιόδοξη ματιά, αναφερόμενος στα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος και τα 35 δισ. του επταετούς προγράμματος 2014-2020.
«Είμαι ενθουσιασμένος», είπε «για τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο» και ζήτησε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να διατηρήσει αυτόν το ρυθμό μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργήσουμε μια «ιστορία επιτυχίας». «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, εμείς είμαστε για να βοηθήσουμε» πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο Μοσκοβισί επανέλαβε την κοινή βούληση συνεργασίας λέγοντας ότι «όπου υπάρχει βούληση υπάρχει τρόπος και το δρόμο τον ξέρουμε»…