Περίεργη παρουσία Τόμσεν στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε
Συνολικά 70 λεπτά διήρκεσε το τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, όπου προκάλεσε αίσθηση η ξαφνική άφιξη του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν στο κτίριο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τον κ. Τόμσεν σχετικά με το εάν ο ίδιος θα συμμετείχε στη συνάντηση των δύο υπουργών, εκείνος απάντησε αρνητικά.
Μάλιστα, σχολιάζοντας το περιστατικό, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν: «Καλό θα είναι οι επίδοξοι... Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν».
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι ο κ. Τόμσεν δεν έλαβε μέρος στη συνάντηση.
Κατά τα λοιπά, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σόιμπλε δεν έκαναν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση».
Επί της ουσίας, μετά και τη συνάντηση αυτή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε από το καλοκαίρι και μετά, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά πλευράς της κυβέρνησης και πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα πέτυχε ή όχι ο κ. Τσακαλώτος όλα θα κριθούν αύριο, Πέμπτη (14/1/2016), οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για το ζήτημα της καταβολής των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς τη χώρα μας.