Έρχεται «τσουνάμι» λουκέτων στην αγορά: «Ο θάνατός σου η ζωή μου»

Λουκέτα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που παραπαίουν και βρίσκονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση πρόκειται να φέρει το μεγάλο ξεκαθάρισμα που αναμένεται να γίνει το επόμενο δίμηνο στα χαρτοφυλάκια με «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Έρχεται «τσουνάμι» λουκέτων στην αγορά: «Ο θάνατός σου η ζωή μου»
3'

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ

Ο SSM καλεί τις τράπεζες πριν από την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος και θα βοηθήσει στις αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, να «τελειώσουν» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προοπτική.

Οι τράπεζες θα πρέπει να βγάλουν την «τεχνητή αναπνοή» από όσες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων όπως αυτοκινήτου, επίπλου, ρουχισμού, τεχνικών έργων, έχουν αρνητικό EBITDA που τις καθιστά μη βιώσιμες, αφού ακόμη και χωρίς χρέη θα δημιουργούσαν συνεχώς ζημιές.

Γιατί μπορεί οι τράπεζες να στήριξαν τη διάσωση της «Μαρινόπουλος» αλλά αυτό συνέβη μόνο επειδή το μέγεθός της ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορούσε να πτωχεύσει χωρίς να συμπαρασύρει εκατοντάδες επιχειρήσεις και τελικά την ελληνική οικονομία. Μετά τον «Μαρινόπουλο», η εντολή SSM, είναι ξεκάθαρη: οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα βάρη που σηκώνουν συντηρώντας επιχειρήσεις που δε σώζονται.

Από τα «κόκκινα δάνεια» που φτάνουν τα 40 δισ. στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και 20,7 δισ. στις μικρότερες, αυτά που αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες θα τις οδηγήσουν σε κλείσιμο. Και το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για όσες μπορούν να σωθούν. Και για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν προοπτικές, πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά, και να «αποχωρήσουν» όσες λειτουργούν με ζημιά, πιέζοντας προς τα κάτω την αγορά.

Η βασική κατεύθυνη είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου» αφού το κλείσιμο κάποιων θα απελευθερώσει τους πόρους που απαιτούνται για να επιβιώσουν οι υπόλοιπες. Δηλαδή να αφεθούν να κλείσουν όσες δεν μπορούν να τα καταφέρουν για να αφήσουν τις άλλες που έχουν ελπίδα, να λάβουν στήριξη από τις τράπεζες και μερίδια στην αγορά.

Άλλοι θα «σβήσουν» και άλλοι σώζονται

Στη λίστα των «κόκκινων» επιχειρήσεων έχουν παρουσία όλοι οι κλάδοι, από τα ΜΜΕ μέχρι το εμπόριο και την υγεία με επιχειρήσεις που άλλες θα κλείσουν, άλλες θα δοθούν όσο-όσο και άλλες θα διασωθούν με στήριξη από νέους επενδυτές. Τα «κόκκινα» δάνεια μοιράζονται σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας όπως Kλωστοϋφαντουργία (76% τα «κόκκινα» δάνεια), Bιομηχανία Ξύλου και Xάρτου (73%), τηλεπικοινωνίες, πληροφορική (59%), κατασκευές και μεταποίηση (52%) και φυσικά οι ιχθυοκαλλιέργειες και η ακτοπλοΐα.

Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα «τρέξει» από την επομένη της ψήφισής του, αφορά 100.000 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν εκτός των χρεών τους προς τις τράπεζες, να ρυθμίσουν και τα χρέη τους προς το Δημόσιο, γεγονός που διευρύνει τις οφειλές που μπορεί να ρυθμιστούν, αν συνυπολογιστεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 92 δισ. ευρώ.

Αν και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων, σημαντικές λεπτομέρειες πρέπει να αποσαφηνιστούν: α) η νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις, και μάλιστα χωρίς πληθώρα προϋποθέσεων που θα απέτρεπαν και πάλι τη λήψη αποφάσεων, και β) η άμεση αποπομπή των μη συνεργάσιμων διοικήσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στις αναδιαρθρώσεις.

Το επόμενο στοίχημα... είναι η ανάκαμψη της Οικονομίας και μάλιστα κατά το ελάχιστο, στο 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017, αφού από την ανάπτυξη εξαρτάται η θετική πορεία και των επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή