Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Δείτε πώς θα πάρετε τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα!
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Κοντά στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Πρόκειται για τη μόνιμη και πανελλαδική εφαρμογή του θεσμού, καθώς μέχρι πρότινος ίσχυσαν δύο πιλοτικά προγράμματα για περιορισμένο αριθμό δικαιούχων.
Πλέον, όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μπορεί να καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους και κατ’ επέκταση, ακόμη περισσότερους πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Γ.Γ Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας έως τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των τελευταίων υπαλλήλων των δήμων ανά την επικράτεια.
Στη συνέχεια πρέπει να ρυθμιστούν οικονομικά ζητήματα που αφορούν την προγενέστερη, πιλοτική λειτουργία του ΚΕΑ και βέβαια να εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ο θεσμός αφορά πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα λάβουν:
- Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ το μήνα.
- Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ το μήνα.
- Για κάθε ανήλικο μέλος προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.
Η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Από το συνολικό ποσό, στόχος των υπηρεσιών πρόνοιας είναι το 50% να δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας, ενώ για το υπόλοιπο 50% να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης, μέσω τραπεζικού συστήματος ή και μέσω χρεωστικής κάρτας από ΑΤΜ.
Τα κριτήρια ένταξης
Η ένταξη στο ΚΕΑ προϋποθέτει οι δικαιούχοι να πληρούν εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις:
α. Ακίνητη περιουσία
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία
1. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τλ., δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.200 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1.800 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται είτε μέσω των ΚΕΠ, είτε μέσω των Δήμων, είτε ηλεκτρονικά μόλις ανοίξει η σχετική εφαρμογή.