«Βόμβα» Σόιμπλε: Θέλει... αιώνια λιτότητα για την Ελλάδα για να δώσει ελάφρυνση χρέους

Να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα επιχειρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να αποδεχτεί την απομείωση χρέους - Έχει νέο σκληρό μνημόνιο στα... σκαριά - Απανωτά τα «χαστούκια» για την κυβέρνηση καθώς δεν διαφαίνεται λύση ούτε για το χρέος, ούτε για την ποσοτική χαλάρωση

«Βόμβα» Σόιμπλε: Θέλει... αιώνια λιτότητα για την Ελλάδα για να δώσει ελάφρυνση χρέους
3'

Έγγραφο - φωτιά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με το οποίο αποκαλύπτεται ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιβάλλει ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο διαρκείας, προκειμένου να παραχώρησει απομείωση χρέους στην Ελλάδα, έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων συνεπάγεται - ούτε λίγο ούτε πολύ- ένα καινούριο μνημόνιο.

«Μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μία de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων». Αναφέρεται επίσης πως ο «εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ».

Με βάση το δημοσίευμα του Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο έγγραφο.

Οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή που εστάλη σε μέλος του Κοινοβουλίου, εξετάζονται διάφορα σενάρια από την πλευρά των Ευρωπαίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει επίσης ότι: «Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρει πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μέχρι να λάβει εγγυήσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη μόνο 1% το χρόνο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%».

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο του ESM είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

Ο ΕΜΣ αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

- Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

  • Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
  • Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
  • Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή