Νέα ρύθμιση: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο σε έως 120 δόσεις
Αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση που έρχεται, αλλά και σε ποιους αφορά.
Λίγο ακόμα και θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, όσοι χρωστούν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Την Πέμπτη ξεκινά το... «ταξίδι» του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Η σχετική υπουργική απόφαση είναι στην τελική ευθεία, ωστόσο οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε τράπεζες ή ιδιώτες, δεν θα καταφέρουν να ευνοηθούν από τον μηχανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, προβλέπεται μεταξύ άλλων και κούρεμα της κύριας οφειλής και ένταξη σε αυτή ακόμη και χρεών, τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί με 12 ή ακόμη και με τις 100 δόσεις του ΕΦΚΑ.
Αυτές είναι οι... απαιτήσεις των δανειστών!
Οι δανειστές εμφανίζονται να έχουν βάλει «φρένο» στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια απλοποιημένη και χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διαδικασία ένταξης στον μηχανισμό ρύθμισης, οφειλών ύψους έως 50.000 ευρώ, σε δημόσιο και ιδιώτες. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ παράλληλα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση που αφορά τη διαδικασία εκτός εξωδικαστικού.
Η καθυστέρηση στη ρύθμιση εντός του εξωδικαστικού, αφορά κυρίως τις ενστάσεις των θεσμών ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τα χρέη έως 50.000 ευρώ. Και αυτό, γιατί βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν ο σχεδιασμός μιας αυτοματοποιημένης και γρήγορης διαδικασίας, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το προφίλ του οφειλέτη και τη βιωσιμότητα του χρέους. Κάτι που απέρριψαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητώντας συγκεκριμένα κριτήρια που θα πιστοποιούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα καθορίζουν λύσεις, με βάσει το προφίλ του κάθε οφειλέτη.
Όλα δείχνουν πως, οι δανειστές απέρριψαν το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη ρύθμιση επιχείρηση που δεν εμφανίζει τουλάχιστον μια θετική χρήση, εντός των τελευταίων τριών ετών, εκτιμώντας ότι χωρίς κεφάλαια, η αποπληρωμή των δόσεων θα είναι επισφαλής.
Τι... «δείχνει» η Υπουργική Απόφαση
Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι όσοι έχουν κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ, θα μπορούν να τη ρυθμίσουν σε έως 36 δόσεις. Για οφειλές 3.000-20.000 ευρώ προβλέπονται έως και 120 δόσεις, με αναλογικό κούρεμα προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, ενώ για οφειλές από 20.000 ευρώ και πάνω θα προβλέπεται αρχικά αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις εφορίες και το 85% των προσαυξήσεων προς τη κοινωνική ασφάλιση.
Αφού διαγραφούν οι προσαυξήσεις, θα μπορεί να αφαιρείται ακόμα και το 30% της κύριας οφειλής, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ζητούμενο είναι το πως θα κουρεύεται αντίστοιχα και ο ασφαλιστικός χρόνος. Ο οφειλέτης θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και θα μπορεί να πληρώνει τις δόσεις.
Ωστόσο ένα από τα θέματα που παραμένει «ανοιχτό» είναι, εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι που δεν είναι ενεργοί, με τις εισηγήσεις στο υπουργείο να είναι υπέρ της ένταξής τους προκειμένου να λάβουν σύνταξη.