Το ΥΠΟΙΚ «αδειάζει» τον Τσίπρα: Πρόσθετα μέτρα το 2018, ξέχνα την «καθαρή έξοδο»
«Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια». Ο στίχος του γνωστού τραγουδιού φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, καθώς οι δανειστές άρχισαν να «δείχνουν τα δόντια τους» απέναντι στην Αθήνα, αποδομώντας το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, για δήθεν «καθαρή έξοδο» από την επιτροπεία του Μνημονίου το 2018.
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ «ΘΑΨΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δανειστές – και ειδικότερα το ΔΝΤ – να απαιτήσουν νέα πρόσθετα μέτρα, εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δείξει την απαιτούμενη «στοχοπροσήλωση» στις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που αφορούν στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Ανάμεσα στην “καθαρή έξοδο” και στις προληπτικές γραμμές στήριξης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα επιλογών», ανέφερεται υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας.
Ουσιαστικά, το στέλεχος «αδειάζει» τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετριάζοντας την αισιοδοξία που επέδειξε στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.
Παράλληλα, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, το ίδιο στέλεχος ανέφερε: «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται για το 2018, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, με ό,τι δεινό αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες πολίτες.
Σημειώνεται πως για το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,75%, ενώ για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι διπλάσιο.
Αν και το κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται αισιόδοξο για φέτος, την ίδια στιγμή οι αριθμοί που καταγράφουν τα κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ είναι μάλλον απογοητευτικοί, ιδίως αν παρατηρήσει κανείς την υστέρηση εσόδων που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2017. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, το οποίο συνεπάγεται ότι οι πολίτες έχουν «γονατίσει» από την υπερφορολόγηση και τις παράλογες μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλονται.
Με ρυθμούς χελώνας η τρίτη αξιολόγηση
Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε πως «η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να τραβήξει ώς τον Ιανουάριο», μολονότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει θέσει ως καταληκτικό στόχο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2017.
Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να τραβήξει ώς τον Ιανουάριο, όπως είπε το ίδιο στέλεχος, αν και επισήμως η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Ξανά στο σεργιάνι για «ζεστό χρήμα»
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στο ίδιο δημοσίευμα, το στέλεχος εκτιμά πως Η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες εξόδους στις αγορές τους προσεχείς 6 με 9 μήνες, είτε για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων εκδόσεων είτε για την άντληση νέων κεφαλαίων.
Τέλος, δεν έδειξε ανησυχία για την έγκαιρη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα επιτρέψει την άντληση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.