Οικογενειακά επιδόματα: Όλοι οι κερδισμένοι και όλοι οι χαμένοι

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης -που ξεκινά σιγά σιγά αυτή την εβδομάδα- βρίσκεται και το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς οι δανειστές πλέον έχουν ρίξει εκεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους.

Οικογενειακά επιδόματα: Όλοι οι κερδισμένοι και όλοι οι χαμένοι
2'

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει το πακέτο των αντιπροτάσεών της ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά ότι οι Θεσμοί στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Ζητούν για άλλη μία φορά μείωση στα επιδόματα που διεκδικούν όσες οικογένειες έχουν χαμηλά εισόδηματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προταθεί στους θεσμούς το αντίμετρο των οικογενειακών επιδομάτων που θεσμοθετήθηκε για το 2019, να τεθεί εν ισχύ πιο γρήγορα, δηλαδή το 2018.

Τα χρονοδιαγράμματα ωστόσο είναι ασφυκτικά και οι θεσμοί πιέζουν για την τήρησή τους. Αυτό σημαίνει ότι έως τον Νοέμβριο πρέπει το υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει το νέο σύστημα οικογενειακών παροχών, έχοντας πραγματοποιήσει τις ανάλογες περικοπές. Η εύκολη λύση θα ήταν να καταργηθεί το ένα από τα δύο οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται σήμερα και πιο συγκεκριμένα το Ειδικό Επίδομα Πολύτεκνων και Τρίτεκνων Οικογενειών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε αυτόματα να προκύψει η εξοικονόμηση δαπάνης που έχει συμφωνηθεί. Έτσι όμως περίπου 230 χιλιάδες οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά θα έχαναν έναν πόρο που ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά τέκνο ετησίως. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να πείσει τους Θεσμούς να δεχτούν ώστε το αντίμετρο για τα οικογενειακά επιδόματα, αντί για το 2019, να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2018.

Το κόστος εφαρμογής για το αντίμετρο θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο παιδί από 40 ευρώ το μήνα (480 ευρώ τον χρόνο) το επίδομα ανέρχεται στα 60 ευρώ το μήνα ή αύξηση 50% (720 ευρώ τον χρόνο). Για το δεύτερο παιδί το οικογενειακό επίδομα από τα 54 ευρώ το μήνα (648 ευρώ τον χρόνο) αυξάνεται κατά 85% και φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ τον χρόνο). Για το τρίτο παιδί από τα 26 ευρώ το μήνα (312 ευρώ τον χρόνο) αυξάνεται κατά 188% στα 75 ευρώ το μήνα (900 ευρώ τον χρόνο). Τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται είναι 6.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, 12.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά και 18.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.

Το υπουργείο Εργασίας θα προτιμούσε η περικοπή των κεφαλαίων για προνοιακές παροχές να εξισορροπηθεί από την εφαρμογή του αντίστοιχου αντίμετρου. Έτσι, θα απέφευγε να προκαλέσει ανατροπή στους προϋπολογισμούς δεκάδων χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών και φυσικά να γλιτώσει από την ανάλογη κριτική. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει οι Θεσμοί να δεχτούν ότι η μείωση στις προνοιακές παροχές θα προκύψει από την αντίστοιχη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες όλων των υπουργείων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή