ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφιαλτικό σενάριο: Θα φτάσει τα 140 δολ. το πετρέλαιο;

Εφιαλτικό σενάριο: Θα φτάσει τα 140 δολ. το πετρέλαιο;

Φωτιά» στην τιμή του «μαύρου χρυσού», λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Εντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου μετά την επίθεση από αέρος του Ισραήλ στο Ιράν.

Αρχικά η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτοξεύθηκε πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι, στη συνέχεια όμως η άνοδος περιορίστηκε.

Η Societe Generale ανέφερε σε πρόσφατα σημείωμά της επεσήμανε ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι πιθανό να ενσωματωθεί στις τιμές του αργού.

Η γαλλική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent στα 91 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και για το αμερικανικό αργό στα 87,5 δολάρια και αναμένει ότι το brent στα 86,8 δολάρια κατά μέσο όρο και το αργό στα 83,3 δολάρια το 2024.

Μετά την επίθεση του Ιράν, ο κίνδυνος εκδίπλωσης άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει αυξηθεί σε πιθανότητα 15% από 5% και οι τιμές του μπρεντ θα εκτοξευθούν πολύ πάνω από τα 140 δολάρια σε ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει η Societe Generale.

Aπό την πλευρά της η Citi εκτιμά ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές, στηρίζοντας τις τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί ανοδικά τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με τον τρίμηνο στόχο για το West Texas Intermediate να αυξάνεται κατά 8 δολάρια το βαρέλι.

«Στην τρέχουσα κατάσταση στην αγορά, θεωρούμε πως δεν έχει συνεκτιμηθεί μια πιθανή συνέχιση της άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία με βάση τις εκτιμήσεις μας θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο έως και κατά 100 δολάρια ανά βαρέλι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», έγραψαν στο report τους οι αναλυτές της Citi.