ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη να αποπληρώσει δάνεια 5 δισ. ευρώ η Ελλάδα

Έτοιμη να αποπληρώσει δάνεια 5 δισ. ευρώ η Ελλάδα

Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης σε χώρες της ευρωζώνης φέτος, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Όπως αναφέρει το Reutrers η λιτότητα μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσε χρόνια βίαιων διαδηλώσεων. Όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομία έχει ανακάμψει, οδηγώντας σε μια σειρά από πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

Ένας αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα σε μια «ρηχή» ελληνική αγορά ομολόγων.

Περίπου το 70% του χρέους της χώρας κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.