ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλάκα: Τα Airbnb δεν αφήνουν τους κατοίκους να βρουν ηρεμία... ούτε στα σπίτια τους

Πλάκα: Τα Airbnb δεν αφήνουν τους κατοίκους να βρουν ηρεμία... ούτε στα σπίτια τους

«Ούτε μέσα στα σπίτια μας δεν ηρεμούμε» λένε κάτοικοι της Πλάκας

Οι τουρίστες υπήρχαν πάντα στο κέντρο της Αθήνας με τους μόνιμους κατοίκους να είναι πάντα εκεί να τους υποδέχονται, να τους παρέχουν βοήθεια και να τους ξεναγούν στις ομορφιές της πόλης. Όμως υπήρχε μια διαφορά στο παρελθόν σε σχέση με τα τελευταία χρόνια… Η φασαρία του δρόμου σταματούσε έξω από το σπίτι τους και εκεί έβρισκαν την ησυχία που αποζητούσαν. Πλέον δεν υπάρχει ούτε αυτή, αφού τα σπίτια βραχύχρονης μίσθωσης γνωστά και ως Airbnb φαίνεται ότι προκαλούν έναν ασταμάτητο πονοκέφαλο στους μόνιμους κατοίκους.

Κάτοικος της περιοχής μιλάει στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τη ζωή του που έχει αλλάξει λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού αλλά και λόγω της υποκατάστασης των μόνιμων κατοίκων από τους τουρίστες.

«Ως κάτοικοι της Πλάκας γνωρίζουμε όπως όλοι ότι θα έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι θα κατακλύζουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά της γειτονιάς. Μάθαμε να φιλοξενούμε και να προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους επισκέπτες, κατανοώντας ότι οι γειτονιές μας, τα εστιατόρια, οι ξεναγοί και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ζουν από την τουριστική βιομηχανία. Αυτό που μας ανακούφιζε και εξασφάλιζε την ψυχική μας ισορροπία ήταν ότι τα σπίτια μας και τα διαμερίσματά μας ήταν το ασφαλές καταφύγιό μας, το ησυχαστήριό μας. Με το Airbnb αυτό έχει πια τελειώσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πάνος Φατούρος.

«Το να επιτρέπουμε βραχύχρονες ενοικιάσεις έχει καταστρέψει αυτή τη γαλήνη που προσφέρει ο δικός μας χώρος, το σπίτι μας, το οποίο τώρα έχει στην ουσία καταπατηθεί, συσσωρεύοντας θυμό γι’ αυτή την αδικία και οργή για την αδιαφορία της πολιτείας που δοκιμάζει τα όρια της ανοχής μας»

«Σε 35 κτήρια στην οδό Τριπόδων ζήτημα είναι να μένουμε μόνιμα 10-15 άνθρωποι»

Σύμφωνα με τον Νικόλα Νοδαράκη, Πρόεδρο Συλλόγου Πλακιωτών και φίλων της Πλάκας, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η απώλεια της αίσθησης της γειτονιάς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ», «Σε 35 κτήρια στην οδό Τριπόδων ζήτημα είναι να μένουμε μόνιμα 10-15 άνθρωποι. Εκτός από τους κατοίκους φεύγουν και τα καταστήματα που μας εξυπηρετούν»

«Η οχλοβοή είναι διαρκής, δεν τελειώνει ούτε το βράδυ έχει τύχει αρκετές φορές σε ένα από τα γειτονικά μου σπίτια να οργανώνουν πάρτι με 10-15 άτομα. Είναι πλέον αδύνατο να ζεις έτσι, ο ένας μετά τον άλλον οι παλιοί κάτοικοι φεύγουν».

Ο κάτοικος της Πλάκας, κύριος Φατούρος, υποστηρίζει ότι η λύση δεν είναι μόνο να απαγορευτεί η μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε Airbnb αλλά και να επιστρέψει το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ελέγχου στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει με την απαίτηση ομόφωνης απόφασης των συνιδιοκτητών για τη χρήση οποιουδήποτε διαμερίσματος ως βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

«Επιπλέον οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις να χαρακτηρισθούν και να αποκαλούνται αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή τουριστικά καταλύματα για εμπορική εκμετάλλευση, ακριβώς όπως τούτο ισχύει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάτι που θα επιτρέπει την επιβολή τοπικών πολεοδομικών κανονισμών. Τέλος θα πρέπει βρεθεί ένας τρόπος να επιβάλλονται τέλη στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις διαμερισμάτων με σκοπό την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών συντήρησης κτιρίων στα οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία Airbnb», τόνισε στο τέλος ο κάτοικος της Πλάκας.