ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Αναμένεται εκτόξευση- ρεκόρ της τιμής του - Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Ελαιόλαδο: Αναμένεται εκτόξευση- ρεκόρ της τιμής του - Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Σε επίπεδα -ρεκόρ οι τιμές του «υγρού χρυσού», με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να το χρησιμοποιούν με το σταγονόμετρο. 

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Ειδικότερα, η Ισπανία η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, παράγει συνήθως σε κάθε συγκομιδή 1,3 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους ελαιολάδου, ενώ για την περσινή περίοδο απέδωσε μόλις 666.000 μετρικούς τόνους, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, μειωμένη από τα 8 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων του ελαιολάδου πιθανότητα θα παρατείνει την επισφάλεια στην αγορά κια θα οδηγήσει σε ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες. «Η τάση είναι πτωτική αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η σεζόν περνάει και απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την περίοδο συγκομιδής, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα. Οι τιμές πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν. Και όταν αγοράζουν έναντι μειωμένων όγκων, τότε οι τιμές θα εκτοξευθούν» αναφέρει ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec.

Η άνοδος - ρεκόρ στις τιμές του ελαιολάδου οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στο think tank Green Aliance Έλενα Μπέντε.