Από τους 174 στους... 182 και στη μέση ο Αβραμόπουλος

Ποιοι θα ψηφίσουν για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόθυμοι, οι σίγουροι και οι... αντάρτες που κυνηγά το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τους 174 στους... 182 και στη μέση ο Αβραμόπουλος
6'

Του Κώστα Τσιτούνα

Σκηνές από ταινία θρίλερ βιώνουν το τελευταίο διάστημα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να συμπληρώσουν το «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων είναι έντονο, ενώ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο άσος στο μανίκι του Αντώνη Σαμαρά ενδέχεται να είναι ένα πρόσωπο που διατηρεί αρκετά καλές σχέσεις με όλο το φάσμα της δεξιάς παράταξης αλλά και με την ευρύτερη αριστερά.

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν και κάτι τέτοιο επίσημα δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά.

Στο Μαξίμου, μπορεί να μην έχουν γεμίσει τοίχους με φωτογραφίες των υποψηφίων βουλευτών που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο οι λίστες με τα ονόματα πάνε και έρχονται.

Η πρώτη ανάγνωση των κυβερνητικών μαθηματικών, δίνει στη συγκυβέρνηση συνολικά 155 ψήφους (127 από την Κ.Ο. της ΝΔ και 28 από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ), κάτι που σημαίνει πως για να μπορέσει να εκλεγεί διάδοχος του Κάρολου Παπούλια χρειάζονται επιπλέον, τουλάχιστον, 25 ψήφοι που θα πρέπει να βρούν μέχρι τον τρίτο γύρο της προεδρικής εκλογής οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Κλειδί στις εξελίξεις είναι η στάση των 23 ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι ακόμα και αν αποφάσιζαν συντεταγμένα να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν θα αρκούσαν, κάτι που πάντως δε θα συμβεί καθώς ήδη κάποιοι έχουν δηλώσει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Πρόκειται για τους: Π.Τατσόπουλο, Ο.Βουδούρη, Θ.Τζάκρη, Ρ.Μακρή, Μ. Ανδρουλάκη, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως θα συνταχθούν με την πτέρυγα του «όχι», κάτι που σημαίνει πως απομένουν 18 πρόσωπα που θα μπορούσαν δυνητικά να ψηφίσουν.

Από αυτούς θετικά διακείμενοι είναι οι κ. Σπ.Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Κ.Μάρκου, Χρ.Αηδόνης, Π.Μουτσινάς, Γ.Κασαπίδης και ο Β.Πολύδωρας που έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να είναι ο 180ος. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες 163 ψήφοι για την κυβέρνηση, και κάπου εδώ ξεκινάει το κυνήγι των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών.

Β.Καπερνάρος, Χρ.Γιαταγάνα, Κ.Γιοβανόπουλος, Γ.Νταβρής, Μ.Ιατρίδη, Γ.Κουράκος, Μ.Μπόλαρης είναι οι πρώτοι που έχουν δεχθεί κρούσεις από τους «διαμεσολαβητές» του Μεγάρου Μαξίμου, με τις πιθανότητες ωστόσο να είναι μέχρι αυτή τη στιγμή μοιρασμένες.

Κομβικό σημείο για τη στάση τους θα είναι το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί το Φεβρουάριο, οι εξελίξεις με την τρόικα και κυρίως η αλλαγή πολιτικής που περιμένουν να ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς, ως μια κίνηση που θα βάλει τέλος στη λιτότητα των τελευταίων χρόνων.

Με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως θα καταφέρουν να πείσουν τα παραπάνω πρόσωπα, φτάνοντας τους 170 βουλευτές. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στους δύο ανεξαρτητοποιημένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ε. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο, οι οποίοι δε θα θεωρηθεί έκπληξη αν ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να ελαφρύνουν τη θέση τους ενόψει της ποινικής διαδικασίας στην οποία εμπλέκονται, κάτι που σημαίνει πως ίσως να μπορούσαν να εξασφαλιστούν δύο ακόμη ψήφοι.

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα κυβερνητικά μαθηματικά και αρχίζουν οι πιέσεις προς τους βουλευτές άλλων πολιτικών κομμάτων, με πρώτους στόχους τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά. Τα δύο κόμματα μαζί έχουν 23 βουλευτές, ωστόσο διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από μεμονωμένα πρόσωπα κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Ν. Φούντα και Ν. Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείουν να ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο, ενώ πρίν από λίγα 24ωρα ο Π. Μελάς των ΑΝΕΛ δήλωσε πως θα ψήφιζε τον Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας και παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, άφησε να εννοηθεί ότι στη δική του γραμμή κινούνται 3-4 ακόμα βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

Από το κόμμα του Πάνου Καμμένου πάντως, βρίσκονται ακόμα περισσότερα πρόσωπα στο κυβερνητικό στόχαστρο, όπως η Μ. Κόλλια, η Έ. Κουντουρά και ο Γ. Δημαράς, στους οποίους δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ασκηθεί σημαντική πίεση προκειμένου να συνταχθούν με την κυβερνητική γραμμή, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία πως οι 180 ψήφοι θα βρεθούν και επιμένουν πως η χώρα θα αποφύγει τις περιπέτειες, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε «θα είναι τέτοιο το timing που η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα σημάνει ουσιαστικά τη μετάβαση στη νέα Μεταπολίτευση», την οποία ευαγγελίζεται τα τελευταία χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς.

Βάζοντας κάτω τα μαθηματικά της εκλογής Προέδρου διαπιστώνουμε ότι ακόμα κι αν οι 18 από τους 23 ανεξάρτητους στηρίξουν την κυβέρνηση, ο αριθμός ανεβαίνει στους 174 μαζί με τον Π. Μελά.

Οι 182 και η πρόταση για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο!

Η είδηση που προκύπτει από τις αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr είναι ότι στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να διαρρέουν πως έχουν 182!

Το σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα ζητήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ένας πολιτικός που συγκεντρώνει θετικές γνώμες από όλο το πολιτικό φάσμα, και από την αριστερά και από την δεξιά.

Άλλωστε ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένα πρόσωπο που δεν συμμετείχε ποτέ στη διαδικασία της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και κράτησε νηφάλια στάση προτάσσοντας συνεχως την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Για τους παραπάνω λόγους στο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι πως την τελευταία στιγμή θα υπάρξει σύμπνοια και ο «μαγικός» αριθμός θα... εκτοξευθεί στους 182 ακόμη κι αν χρειαστεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού να είναι τρικομματική...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή