Το δραματικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης
Ικανοποίηση και αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία στο Eurogroup των Βρυξελλών.
ΣΚΛΗΡΟ «ΠΑΖΑΡΙ» ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
Για να απέλθει όμως αυτή η συμφωνία χρειάστηκαν περισσότερες από 4 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Γιάννη Βαρουφάκη και των δανειστών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 16:00, ώρα Ελλάδος και τελικά ξεκίνησε μετά τις 20:00 το απόγευμα.
Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ προσπαθούσαν να βρουν λύση πριν ξεκινήσει η σύνοδος, φέρνοντας πιο κοντά Βαρουφάκη και Σόιμπλε. Για το λόγο αυτό καλούσαν εναλλάξ τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος.
Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κριστίν Λαγκάρντ έγραφαν και έσβηναν λεπτομέρειες και λεκτικές διατυπώσεις που δεν επιθυμούσε η μία ή η άλλη πλευρά.
Το «παζάρι» ήταν ιδιαιτέρως σκληρό, ωστόσο ώρα με την ώρα Ελλάδα και Γερμανία ερχόντουσαν όλο και πιο κοντά.
Παρά τις εισηγήσεις που είχε για «ξαφνικό θάνατο» της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν αυτή τη φορά πιο προσεκτικός στις αναφορές του στο Eurogroup.
Ο Γ.Βαρουφάκης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις και τα αιτήματα που έθετε η γερμανική πλευρά. Ο κ. Τσίπρας έδινε κατευθύνσεις και σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν που έδωσε το τελικό «οκ» για να κλειδώσει η συμφωνία.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Γερμανός ομόλογός του ο οποίος τηλεφωνούσε διαρκώς στην Άγκελα Μέρκελ.
Το κλίμα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και τελικά όλοι είπαν πως η συμφωνία Ελλάδας και εταίρων είναι ένα θετικό βήμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Εντός της αίθουσας που συνεδρίασε το Eurogroup, Ισπανία και Πορτογαλία προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Ο λόγος είναι τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τελικά οι αντιδράσεις τους δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.