Κυβέρνηση: Δεν κάνουμε βήμα πίσω, παρά τους εκβιασμούς των δανειστών
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες, Τρίτη (16/06/2015) στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το στίγμα, αναφερόμενος με σκληρά λόγια στις προτάσεις των εταίρων, κάτι που - ως φάνηκε - προκάλεσε τον εκνευρισμό τους, όντας συνηθισμένοι τόσα χρόνια στα «yes man» των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Βενιζέλου και Σαμαρά.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στο λαό.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές και τους κάλεσε να λάβουν μια και μοναδική στάση σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις και να πάψουν να παίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων.
Προκλητικός ο Γιούνκερ
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξαπέλυσε αήθη επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση, αποδίδοντας στις ελληνικές θέσεις το ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν οδήγησαν πουθενά» και κατηγορώντας την ανοικτά πως μετέφερε πράγματα στους Έλληνες που «δεν ανταποκρίνονται» σε όσα είπε.
Όπως είπε, δεν είχε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή, οπότε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, «καθώς δεν οδηγούσαν πουθενά εξαιτίας των ελληνικών θέσεων».
«Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα θα ήταν ευκολότερη, εάν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτό που πραγματικά προτείνει η Κομισιόν», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ρεύμα. Αντ' αυτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως πρότεινε άλλους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού προϋπολογισμού, όπως με «μετριοπαθείς περικοπές» στις αμυντικές δαπάνες.
«Δεν νοιάζομαι για την ελληνική κυβέρνηση, νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη εξαιτίας των προγραμμάτων που έπρεπε να εφαρμοστούν», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Πληρωμένη απάντηση της κυβέρνησης
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε:
«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».
Πιέσεις από την Ουάσινγκτον για συμφωνία
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Τζακ Λιου είχε χθες (16/06/2015) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να επιτευχθεί ένας πραγματικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως «ενδεχόμενη αποτυχία σε συμφωνία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία για την Ελλάδα καθώς και αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παραμένει σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις άλλες πλευρές στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία «εκφράστηκε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές».