Τσίπρας: Αν οι δανειστές επιμείνουν, πρέπει να αναλάβουν και το κόστος (video)
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ακατανόητη η επιμονή τους στις περικοπές των συντάξεων και ξεκαθάρισε πως αν επιμείνουν σε αυτό, τότε θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος των εξελίξεων.
«Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι θεσμοί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι «ακατανόητη η επιμονή των δανειστών για περικοπές στις συντάξεις. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις».
«Αν η Ευρώπη επιμείνει, τότε πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης, που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνησή της είναι υπεύθυνη πώς και πού θα κατανείμει τους φόρους.
«Η Ελλάδα και η Αυστρία παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτούς τους θεσμούς. Υποδεχόμαστε κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που αγαπούν τη χώρα μας και τον πολιτισμό και αντιστοίχως κι εμείς σεβόμαστε την αυστριακή κουλτούρα και πολιτισμό», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε εκ νέου το λαό να αποφανθεί».
Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της λύσης και θα υπάρξουν αποφάσεις με κριτήριο την κοινωνική αποδοχή της λύσης. Πρέπει να υπάρξει λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξει τέτοια λύση, τότε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας - το Κοινοβούλιο -, θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις».
«Δεν είμαι από αυτούς που θέλω τη δύσκολη στιγμή να πετάω τη μπάλα στην εξέδρα. Αν έχουμε βιώσιμη λύση, θα αναλάβω το κόστος να "σηκώσω" τη συμφωνία. Και εγώ και η κυβέρνησή μου. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό, τότε πάλι εμείς θα πούμε το "όχι"».
Φάιμαν: Λύση για την Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής
«Δεν θα βγούμε από την κρίση όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή. Μόνο κυνικοί, που σκέφτονται το δικό τους ίδιον όφελος, λένε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Φάιμαν.
«Θα μπορέσουμε αλληλοσεβόμενοι, μέχρι το τέλος Ιουνίου, να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία», πρόσθεσε.
Ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε ένα πρόγραμμα που θα δώσει μια ανάσα στη χώρα μας και «να μην έχουμε αυτήν την αέναη συζήτηση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα».
«Οι νέοι άνθρωποι που έχουν την ελπίδα να βρουν μια δουλειά πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αγνοήσουμε τη δυνατότητα», συμπλήρωσε, ενώ ζήτησε να υπάρξει λύση για την Ελλάδα, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Τίθεται το ερώτημα, θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα και να γίνουν τα επόμενα βήματα με έναν ορίζοντα ενδεχομένως για πέντε χρόνια, ώστε να μην κάνουμε ξανά αυτή την συζήτηση;», διερωτήθηκε.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν, είναι κάτι το οποίο πρέπει πολιτικώς να το θέλει κανείς. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει ένα αποτέλεσμα. Και μπορώ να υποσχεθώ ότι τις επόμενες ημέρες θα σας στηρίξω και τους δύο, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι όποιος έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία».
«Είμαι υπερήφανος για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε, αυτό θα το έχουμε και στις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.