Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις Σκουριές
Παρέμβαση έκανε προ ολίγου στο πλαίσιο της εν εξελίξει συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τις Σκουριές.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήρθε μετά την τοποθέτηση της βουλευτίνας του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία ανέγνωσε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές, ο Α. Τσίπρας στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο».
Ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στην δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».
Λίγο νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό της Χαλκιδικής ζητούσε πλήρη αποσαφήνιση της θέσης της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος για το ζήτημα. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε τον εμπαιγμό μας από κανέναν πρώην και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει τον αγώνα μας σημαία του, ούτε θα αφήσουμε τους συναγωνιστές μας ανυπεράσπιστους στο έλεος μιας πολυεθνικής. Για το ζήτημα των Σκουριών υπάρχουν ήδη πολλές αποφάσεις συνεδρίων και απαιτούμε να γνωρίζουμε αν η ανακοινωμένη θέση του κόμματός μας και του ίδιου του προέδρου, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον ίδιο και κορυφαία στελέχη μας, έχει αλλάξει στα πλαίσια της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ της διακηρυγμένης πολιτικής θέσης και της κυβερνησιμότητας της 'πρώτης φοράς αριστεράς'. Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας».