Και μετά τη συμφωνία τι; Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και τις εκλογές
Η απόφαση για πρόωρες εκλογές είναι δεδομένη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ουσιαστικά περίπου 30 βουλευτές, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στην ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο.
Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν εντολή να τρέξουν για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο όλα να είναι έτοιμα μετά το Δεκαπενταύγουστο για να περάσει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή στις 17-18 Αυγούστου και από τα ξένα κοινοβούλια γύρω στις 20 του ίδιου μήνα.
Παρά τα «αγκάθια», τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά της Κομισιόν εκφράζεται αισιοδοξία και ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς». Η ίδια σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επομένη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση λοιπόν που η συμφωνία «κλειδώσει» άμεσα και ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου, υπάρχουν σκέψεις στο Μαξίμου ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο την κίνηση αυτή δεν βλέπει με καλό μάτι η «κίνηση των 53» εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει πρώτα συνέδριο και μετά εκλογές.
Σε ενδεχόμενο ρήξης με τους διαφωνούντες μετά τη συμφωνία, το σκηνικό αλλάζει πάντως δραματικά και οι εκλογές έρχονται ακόμη πιο κοντά.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγωνισθούν «μέχρι την ύστατη στιγμή» για να μην υπογράψει η κυβέρνηση τρίτο μνημόνιο, προσθέτοντας ότι «αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό».
Το ρήγμα είναι εμφανές και ο πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο κόμμα του, καθώς η εφαρμογή του μνημονίου που θα υπογράψει απαιτεί ισχυρή πλειοψηφία.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης των δύο επιτροπών που συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του για το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.
Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες, έπεσαν στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα, με τις δύο επιτροπές, πάντως, να μην έχουν ακόμα κλείσει, αλλά και τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι σε αυτές θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του κόμματος.
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούν και επισήμως οι προσυνεδριακές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που μέλλουν να ενταθούν εκ των πραγμάτων, πάντως, μετά το Δεκαπενταύγουστο.
«Απ' την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια συμφωνία στις 18 του μηνός, να είναι στο Κοινοβούλιο και 20 του μηνός, να γίνει η εκταμίευση και να προχωρήσουμε σε μια πορεία που είναι μεγάλη, είναι πορεία με αγώνα και μετά τη συμφωνία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση έχει κάτω από 120 βουλευτές και αν αυτό θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, απάντησε: «Το πότε θα έχουμε, και αν, πολιτικές εξελίξεις, θα ήταν λάθος να υπάρξει ένα σχέδιο γι' αυτό σήμερα». Πρόσθεσε όμως ότι «η χώρα χρειάζεται και μια σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία πατάει και μπορεί πραγματικά να υλοποιήσει μια πολιτική. Αυτό είναι μια μεγάλη ανάγκη, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να μην την ξεχάσουμε καμία στιγμή».
Στο ερώτημα αν ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης εμπεριέχει συμφωνία και μετά εκλογές, απάντησε: «Η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει έναν οδικό χάρτη, απ' την πλευρά της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να έχει δικό της οδικό χάρτη, προκειμένου, με βάση το ότι μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει, περισσότερο απ' όλους, τους πιο αδύναμους και να αντιστρέψει τα μέτρα».
«Εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί, και τη λαϊκή ετυμηγορία και τη Δημοκρατία δεν μπορούμε να τις φοβόμαστε ποτέ», προσέθεσε και υπογράμμισε: «Το "χωρίς 120" είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και πολύ σοβαρό. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει».