Από τον «συνωστισμό» της Ρεπούση στην «αιματηρή εθνοκάθαρση» του Φίλη

Πολιτικά έκθετος ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά και τις δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου αμφισβήτησε ευθέως τον όρο «γενοκτονία» αναφορικά με τη μαζική σφαγή χιλιάδων Ποντίων από τους Τούρκους.

Από τον «συνωστισμό» της Ρεπούση στην «αιματηρή εθνοκάθαρση» του Φίλη
5'

Η χρήση του όρου «αιματηρή εθνοκάθαρση» προκάλεσε μύδρους κατά του υπουργού, ο οποίος με τις δηλώσεις του προκάλεσε γενική κατακραυγή και οργισμένες αντιδράσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας των δυσβάσταχτων μέτρων που επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία βάσει του «Μνημονίου 3».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το Μαξίμου επιχειρεί με κάθε μέσο να κατεβάσει τους τόνους, εντούτοις δεν έσπευσε να παράσχει κάλυψη στον κ. Φίλη, διαμηνύοντας μέσω διαρροών ότι διαχωρίζει τη θέση του: «Υπάρχει απόφαση της Βουλής που την έχουμε ψηφίσει για την γενοκτονία των Ποντίων, δικαίωμά του Νίκου Φίλη είναι όμως οι προσωπικές απόψεις».

Την ίδια στιγμή, όμως, εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι ότι μια τέτοια τοποθέτηση δεν προήλθε από ένα τυχαίο κομματικό στέλεχος, αλλά από έναν άνθρωπο που κατέχει θεσμικό ρόλο και δη αυτόν του υπουργού Παιδείας.

Στα χνάρια της Ρεπούση

Η μαζικότητα των αντιδράσεων ήταν τέτοια που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να παραλληλίσουν τα λεγόμενα Φίλη με τις – αλήστου μνήμης – τοποθετήσεις της πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, η οποία είχε περιγράψει τη μαζική σφαγή Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης ως «συνωστισμό».

«Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Ρεπούση και τον περίφημο 'συνωστισμό' στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

Εκείνος, όμως, που έσπευσε να «αδειάσει» τον υπουργό Παιδείας ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος έσπευσε να διαχωρίσει τους όρους «γενοκτονία» και «αιματηρή εθνοκάθαρση»: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο 'γενοκτονία', γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής».

Ποντιακές ενώσεις: Ανεπιθύμητος ο Φίλης

Εν τω μεταξύ, τον αποτροπιασμό τους για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν φορείς και συλλογικότητες Ποντίων, εκτιμώντας πως ο υπουργός Παιδείας είναι πλέον «persona non grata».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Τοπαλίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Η οργή των ποντιακών ενώσεων εδράζεται στο ότι τη στιγμή που διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 οι κεμαλιστές μεθόδευσαν τη μαζική εξόντωση χριστιανικών ελληνισμών, μεταξύ των οποίων οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι, ένας υπουργός Παιδείας αμφισβητεί τον όρο «γενοκτονία των Ποντίων», όταν αυτός ο όρος έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Διεθνή Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars).

Αντιμέτωπος και με τον αντιρατσιστικό νόμο (;)

Η άρνηση του υπουργού Παιδείας να αναγνωρίσει τον όρο «γενοκτονία» αναφορικά με τη μαζική εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού εγείρει ερωτήματα και για το εάν ο ίδιος βρίσκεται στο εξής και νομικά έκθετος.

Και τούτο, γιατί βάσει του αντιρατσιστικού νόμου (Ν.4285/2014) προβλέπεται σχετικά: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

Παράλληλα, με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή