«Ολική επαναφορά» ονειρεύονται Βενιζέλος και Σαμαράς
Τις κινήσεις τους, ώστε να επανέλθουν δριμύτεροι στο πολιτικό προσκήνιο, φαίνεται ότι καλλιεργούν μεθοδικά το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο – μέχρι πρότινος – κυβερνητικός του εταίρος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ – ΡΟΛΟ ΣΑΡΚΟΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δύο άνθρωποι που συνδέθηκαν όσο κανείς με τα «πέτρινα» χρόνια των μνημονιακών συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της επιδιώκουν πλέον να επιστρέψουν στα πράγματα, ο πρώτος, υιοθετώντας μια τακτική στο πρότυπο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο δεύτερος, χαράσσοντας μια πορεία που ήδη τον διαχωρίζει από βασικές θέσεις του κόμματός του, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Ο κ. Σαμαράς είχε δώσει το στίγμα του ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας κι ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε στην ισπανική εφημερίδα «La Razon» ξεκαθάριζε ότι «είμαι εδώ και παραμένω παρών στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας». Η δήλωσή του αυτή έμελλε να σκάσει σα βόμβα στη Συγγρού, που ήδη είχε αρχίσει να μαστίζεται από την εσωκομματική διχόνοια, τις αλληλοκατηγορίες των υποψηφίων και τον «πόλεμο λάσπης», που υπογείως και επίτηδες ξεκινούσαν παράγοντες και στελέχη της ΝΔ.
Μάλιστα, στον απόηχο της τοποθέτησης Σαμαρά, κύκλοι του στενού περιβάλλοντός του έσπευδαν να χαρακτηρίσουν ως «σενάρια νοσηρής φαντασίας» τις φήμες ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδίαζε τη διάσπαση της ΝΔ και τη δημιουργία ενός πολιτικού μορφώματος που θα προσιδίαζε στη μορφή και τον χαρακτήρα της «Πολιτικής Άνοιξης».
«Η σιωπή και η ουδετερότητα του Μεσσήνιου πολιτικού δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως αποστασιοποίηση», επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά ως πρόθεση για ένα «comeback» κατά το παράδειγμα Σαρκοζί, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και υπάρξει η κατάλληλη συγκυρία – χρονική και πολιτική.
Κι αν λάβει κανείς υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα, η ατμόσφαιρα στη ΝΔ «μυρίζει μπαρούτι», με τους φόβους και τα σενάρια περί διάσπασης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τότε σίγουρα δεν θα χρειαστεί να γνωρίζει και πολλά, ώστε να αντιληφθεί σε ποιο χρονικό σημείο θα υπάρξει παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Το «αντάρτικο» του Βενιζέλου
Τη στιγμή, λοιπόν, που ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει την πολιτική επαναφορά του με μια σχεδόν «μεσσιανική» λογική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο, με έναν σαφώς πιο ξεκάθαρο τρόπο, προαλείφοντας αργά και μεθοδικά το έδαφος για μια αποσχιστική κίνηση.
Μόνον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι χαράσσει τη δική του γραμμή, απομακρυνόμενος ολοένα και περισσότερο από το «άρμα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η υπερκινητικότητα που επιδεικνύει ο κ. Βενιζέλος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαχώρισε τη θέση του ως προς τη γραμμή καταψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στη Βουλή, αποτελούν στοιχεία ενδεικτικά των προθέσεών του.
Οι τοποθετήσεις του έχουν μονίμως έναν ηγετικό τόνο, γεγονός που από πολλούς ερμηνεύεται ήδη ως παρασκηνιακή υπονόμευση της νυν προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά.
Κι ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν σκέφτεται μηδαμώς να φύγει από τη ΝΔ, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του δεν φαίνεται να αποκλείει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με όρια και απεύθυνση τον ευρύτερο κεντρώο χώρο.
Το συμπέρασμα είναι ότι τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ διέπραξαν σφάλμα όλοι όσοι πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το «δίδυμο» Σαμαρά – Βενιζέλου θα τελείωνε από τα πολιτικά πράγματα, με τον πρώτο να μένει στην αφάνεια κατά το παράδειγμα Καραμανλή και τον δεύτερο να αποστρατεύεται, επιστρέφοντας, ενδεχομένως, στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
Η πολιτική και δη η δίψα για εξουσία μοιάζει πολύ με τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Και, όπως έλεγαν κάποτε ορισμένοι «παλαιάς κοπής» πολιτικοί: «Το μπαλκόνι δύσκολα κόβεται».