ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καθήκον μας να σταματήσει η τραγωδία στο Αιγαίο

Τσίπρας: Καθήκον μας να σταματήσει η τραγωδία στο Αιγαίο

«Σηκώνουμε μεγάλο βάρος στους ώμους μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μιλάμε για αριθμούς όταν αναφερόμαστε στη ροή. Για εμάς σημαντικός αριθμός είναι και αυτός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η τραγωδία είναι κάτι που απλά συμβαίνει και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για να σταματήσει. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι το ανθρώπινο καθήκον μας, να σταματήσει η τραγωδία στη Αιγαίο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως χθες υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση στο Λονδίνο, για την εξεύρεση λύσης «γι΄αυτή τη φριχτή κατάσταση», «δεν είναι όμως τόσο εύκολο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, μετά το πέρας της συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «αρχικά στόχος είναι ο περιορισμός των ροών διότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως αυτός που έχει περάσει από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το 2016. Η Γαλλία θα συμβάλει στη FRONTEX με 60 αστυνομικούς οι οποίοι θα μεταβούν στην Ελλάδα. επίσης θα χρησιμοποιηθούν 18 αρμόδιοι υπάλληλοι. Τα άτομα αυτά ειδικά στα πλαστά έγγραφα, θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε τάχιστα στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ροές ούτε να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέ.

Σχετικές ειδήσεις