Αυτές είναι οι συμμαχίες που ποντάρει ο Τσίπρας
Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα με φόντο την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι εξελίξεις που πυροδοτούν μείζονα ζητήματα όπως το προσφυγικό και το νέο Ασφαλιστικό, συνδιαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα ερείσματα στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ – ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ
Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος
Κι ενώ ο ίδιος διαψεύδει, προς ώρας τουλάχιστον, τις φήμες που θέλουν μεταβολή στο σχήμα διακυβέρνησης της χώρας, εντούτοις η ιδέα για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, υπό την παρούσα Βουλή και με νέους κομματικούς συσχετισμούς, παραμένει ζωντανή επάνω στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του κ. Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες.
Το σενάριο της οικουμενικής
Ήδη τα τρία κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων ερίζουν για «μια θέση στον ήλιο», προκρίνοντας ολοένα και πιο ζωηρά το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό το πρίσμα των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτή η ιδέα συζητείται εντονότερα το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν την 7η Μαρτίου, οπότε και πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και τα σύνορα, η προοπτική μιας κυβέρνησης ευρύτερων συνεργασιών δείχνει να τρομάζει τα τρία αυτά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Και τούτο γιατί τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης γνωρίζουν πως θα κριθεί αυτή καθαυτή η βιωσιμότητά τους, εφόσον κληθούν να αναλάβουν συγκεκριμένες θέσεις σε ένα ενδεχόμενο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι ξεχωριστές συμμαχίες
Το μεγάλο «χαρτί» του Τσίπρα, προτού ανοίξει το ζήτημα της οικουμενικής, είναι η ανάδειξη πολιτικών συμμαχιών, υπό το πρίσμα του προσφυγικού. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εξαντλήσει τα «ατού» των ξεχωριστών συνεργασιών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την προσφυγική κρίση, ως «δόλωμα» αλλά και ως μέσο πίεσης, ώστε να ενδυθεί ο πολιτικός διάλογος το μανδύα μιας εξαιρετικά κρίσιμης και κατεπείγουσας κατάστασης.
Το μείζον, για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να απενεργοποιήσει πλήρως την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια προοπτική με την οποία δείχνει να συμφωνεί και ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός του εταίρος, ο Πάνος Καμμένος.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο μεγάλος «παίκτης» είναι το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο η Ένωση Κεντρώων. Το Ποτάμι βρίσκεται πιο μακριά από αυτή την προοπτική, μιας και βρίσκεται ήδη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του που διεξάγεται από την Παρασκευή (26/02/2016), σε φάση αναδιάρθρωσης και επανακαθορισμού της πολιτικής του ταυτότητας.
Το σενάριο της μεμονωμένης συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων έχει, ούτως ή άλλως αποκλειστεί από τον κ. Λεβέντη, συνεπώς η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό σε αυτό το ενδεχόμενο σενάριο είναι να κάμψει την αρνητική στάση των τριών αυτών κομμάτων για μεμονωμένες συνεργασίες.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός αφενός μεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόρων εκλογών τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να πάμε όσο περισσότερο γίνεται», αλλά αφετέρου επεσήμανε και το εξής: «Άλλωστε η λίστα τελειώνει στις 25 Ιουλίου...».
Διευκρίνισε, ότι επειδή οι τελευταίες εκλογές που έγιναν με σταυρό ήταν αυτές του Γενάρη του 2015 (στις 25 Γενάρη συγκεκριμένα) μόνο μετά τις 25 Ιουλίου μπορούν να ξαναγίνουν εκλογές με σταυρό προτίμησης και ούτως ή άλλως μέχρι τότε... εκλογές αποκλείονται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μετά τις 25 Ιουλίου θα αρχίσουν να «παίζουν» εκλογικά σενάρια.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ανοικτά έναν ενδεχόμενο «πολιτικό γάμο» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με πολλούς Ευρωπαίους, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να βλέπουν με καλό μάτι τις μέχρι τώρα επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά και να ζητούν περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο.
Και στο βάθος η Νέα Δημοκρατία
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και για τον λόγο αυτό επιχειρεί να κάμψει την αντιπολιτευτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, προκρίνοντας ανοικτά τη διενέργεια εκλογών, τις οποίες και χαρακτήρισε ως «την προτιμότερη λύση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί κυβερνητικά σχήματα «ειδικού σκοπού» και αυτό το γνωρίζει καλά ο Αλ. Τσίπρας. Όπως επίσης γνωρίζει εξίσου καλά ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει και παλαιότερα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ότι «με τον πρωθυπουργό μας χωρίζει μια άβυσσος».
Με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, ιδίως από τη στιγμή που επίκειται συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λίγο πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο για την προσφυγική κρίση.
Το ζήτημα είναι πως η χώρα εισέρχεται εκ νέου σε ένα νέο κύκλο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει αυτή τη στιγμή μπροστά του στο τραπέζι όλα τα «χαρτιά» των πιθανών συμμαχιών, ωστόσο γνωρίζει ότι πλέον ο χρόνος πιέζει και πως σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό κλίμα, τίποτε δεν είναι σίγουρο και βεβαίως τίποτε δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο.