Σύνοδος Κορυφής: Αγώνας δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί σήμερα, Παρασκευή (18/03/2016) τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ 28 ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΩΡΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ME TON ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Στις 15:10 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των "28" με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ.
«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε σήμερα (18/3).
Στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο διακόπηκε τουλάχιστον δύο φορές για τεχνικές διαβουλεύσεις και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 (ώρα Ελλάδας), ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός παρουσίασαν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των “28”, για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Η πρόταση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής
Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα λόγω των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας, με τους Τουσκ, Γιουνκέρ και Νταβούτογλου να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές ανατολίτικο παζάρι.
Οι «28» βρίσκονται απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Η τουρκική πλευρά ωστόσο ζητά κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».
Η θέση της Ελλάδας
Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απαίτησε νομική κάλυψη της Κομισιόν, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επικύρωση της Τουρκίας ως «χώρας ασφαλούς». Επίσης ζήτησε πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει άμεση επικαιροποίηση της Οδηγίας του ασύλου, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή λίστα για τις τρίτες χώρες».
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κείμενο εννέα σημείων που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- - Να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της Frontex
- - Να αυξηθούν και να ενισχυθούν τα hotspotsστην Ελλάδα
- - Να στηριχθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια να επιστραφούν παράτυποι μετανάστες στην Τουρκία
- - Να δοθεί επιπλέον έκτακτη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα
- - Να αυξηθεί ο ρυθμός επανεγκατάστασης από την Ελλάδα, βάζοντας μηνιαίους στόχους μέχρι και 6.000.
Κοινό κείμενο ευρωπαϊκών θέσεων
Το γεύμα εργασία των «28» ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 01:30 ώρα Ελλάδος και δεν ακολούθησε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο θέσεων, πολύ κοντά στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι». Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα. Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολες τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πρόσθσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Τη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία εάν δεν πληρούνται οι όροι. Τόνισε ακόμη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και δεν μπορεί η Τουρκία να αποφασίζει μόνη της για αυτά.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία «πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά και δεν θα υπάρξει καμία μαζική αποδοχή προσφύγων.
Η Ουγγαρία κλείνει τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών!
Προκαλεί για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Την ώρα που συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, εκείνος ανακοινώνει το κλείσιμο των κέντρων υποδοχής.
«Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, περίπου 1.600 άνθρωποι στεγάζονταν στα έξι ουγγρικά κέντρα υποδοχής την 1η Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία.
Αυτά τα έξι κέντρα θα αντικατασταθούν από δύο «φυλασσόμενες τοποθεσίες»στο Κορμέντ και στο Σεντγκοτάρντ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ουγγρικά ΜΜΕ, στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν μόνο αντίσκηνα.
Σθεναρά αντίθετη στην υποδοχή μεταναστών, η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί ως εγκληματία κάθε μετανάστη που διασχίζει τον φράχτη από συρματόπλεγμα που κατασκεύασε το φθινόπωρο η Βουδαπέστη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία και την Κροατία.
Από τότε σχεδόν 2.200 μετανάστες έχουν καταδικαστεί σε απέλαση από την Ουγγαρία για«παράνομη διέλευση των συνόρων».
Η χώρα, από την οποία πέρασαν περίπου 400.000 άνθρωποι πριν από την ανέγερση των φραχτών, αρνείται κάθε αναγκαστική ποσόστωση κατανομής προσφύγων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.