Στον... Άδη των δημοσκοπήσεων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Κατρακύλα δίχως τέλος

Με απίστευτα τεχνάσματα και μεθοδεύσεις που έχουν ως απώτερο σκοπό να διατηρηθεί η συνοχή σε επίπεδο κόμματος, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να τονώσει το ηθικό της «αριστερής» κυβέρνησης, στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν συντριπτική ήττα της ασκούμενης πολιτικής και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.

Στον... Άδη των δημοσκοπήσεων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Κατρακύλα δίχως τέλος
4'

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΑΤΑΙΩΣ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ – «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΑΡΡΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗΣ ΗΘΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Ενδεικτικά, στην έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας (03/10/2016) η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καταγράφηκε σημαντικό άνοιγμα της εκλογικής ψαλίδας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, της τάξεως των 12,5 μονάδων υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης. Σημειώνεται, πως τον προηγούμενο μήνα, σε σφυγμομέτρηση του ιδίου φορέα η αντίστοιχη διαφορά ήταν δέκα μονάδες.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16% και ακολουθούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν συνολικά δύο κόμματα: ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2%. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκονται ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 1,5% καταγράφουν το Ποτάμι και η Λαϊκή Ενότητα. Παράλληλα, το 6,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν προτίμηση σε άλλο κόμμα.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση και λίγες μόλις ώρες μετά τα απαράδεκτα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κέντρο της Αθήνας, όταν έπεσαν χημικά εναντίον των συνταξιούχων, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να απαντήσει μέσω «διαρροών» στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό κατάλογο μετρήσεων, οι οποίες είχαν πέσει κατά πολύ έξω στο πρόσφατο παρελθόν στις εκτιμήσεις τους.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει το εξαιρετικά κακό κλίμα που επικρατεί στο κομματικό στρατόπεδο της Κουμουνδούρου, που βλέπει πως το εκλογικό παιχνίδι χάνεται, εξαιτίας των ανθρωποκτόνων μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία.

Τι έγραφαν χθες, Δευτέρα πηγές του Μαξίμου

Στο άτυπο σημείωμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από κυβερνητικές πηγές υπό τον τίτλο «Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις», αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:

• 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%. Σφάλμα: 7,3% (Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»).

•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS. Εκτίμηση: Ισοψηφία. Σφάλμα: 7,5%

•15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%

•16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%.

•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%

•18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%

Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του «OXI» με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής:

•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.

•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.

•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%. Σφάλμα 23,2%.

•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%. Σφάλμα 22,1%.

•1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%. Σφάλμα 23,9%.

Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

Κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατούσε απόλυτο «μούδιασμα» ήδη από το Σάββατο το βράδυ, που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της έρευνας στην Αυγή, αποφάσισε να αντιδράσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πλήρης αποσυσπείρωση των κυβερνητικών δυνάμεων που φαίνεται να έχει προκληθεί και να καταγράφεται ήδη σε κυλιόμενες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Και η μεθόδευση...

Σημειώνεται πως μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ΠΑΜΑΚ, την Κυριακή (02/10/2016), είχε προκαλέσει αίσθηση το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή», όπου αποτυπωνόταν με τα μελανότερα χρώματα η οργή και η δυσαρέσκεια του κόσμου για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, η μέτρηση αυτή φαίνεται πως κρύβει μια απίθανη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς, εν όψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται στα μέσα του μήνα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναζητεί άλλοθι, για να προχωρήσει σε «ολική επαναφορά» της κυβερνητικής εικόνας, η οποία έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό.

Με απλά λόγια, όπως εκτιμάται, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτής της σφυγμομέτρησης για καθαρά «εσωτερική κατανάλωση», με σκοπό να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη κίνηση του ανασχηματισμού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή