«Μετωπική» σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου
Υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης και χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.
Με αφορμή το παράδειγμα που έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι ένας νέος είχε ζητήσει διόρθωση φύλου γιατί «ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος», ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να ανέβει στο βήμα και να ανακαλέσει, κάνοντας λόγο για «ντροπή» εκ μέρους του και για ευτελισμό μίας κοινωνικής κατηγορίας «ότι τάχα χρήζει ψυχιατρικής περίθαλψης γιατί έχει αυτή την επιλογή».
Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε πολιτική κυβίστηση για να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του. «Αναμένω τον Μητσοτάκη, που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες και κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα, που και ο ίδιος ως φιλελεύθερος δεν αρνείται. Είναι άστοχο και ντροπιαστικό απέναντι σε αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ ως «γιαλαντζί φιλελεύθερο».
Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υποκρισία και για μια συζήτηση «που διεξάγεται όχι με όρους 2017 αλλά με όρους Μεσαίωνα και σκοταδισμού;».
«Θα σας συνιστούσα να είστε πιο ψύχραιμος, το ζήτημα αυτό το ευαίσθητο το χρησιμοποιείτε για να συσπειρώσετε την δική σας κοινοβουλευτική ομάδα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο παράδειγμα για να δείξει «ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν φύλο και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η υπεύθυνη πολιτεία οφείλει να έχει ένα πέπλο προστασίας και μία διάγνωση» και πρόσθεσε: «Δεν είναι ζήτημα ψυχοπάθειας, αλλά στοιχειώδους ευαισθησίας απέναντι σε ανθρώπους. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξει ταυτότητα, αλλά πότε ένα αγόρι θα πάρει την απόφαση να βγει από το σπίτι ως κορίτσι».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον κατηγόρησε: «Το ζήτημα έχει και ιατρική άποψη και εθελοτυφλείτε εάν δεν το βλέπετε και είστε ανεύθυνος απέναντι στα παιδιά».
Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ψηφίσει την πρόταση νόμου της ΝΔ, «εμείς δεν υπεκφεύγουμε, θα διευκολύνετε με αυτό τον τρόπο και κάποιους συνοφρυωμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ που ετοιμάζονται να καταψηφίσουν το άρθρο 3 και να ωθήσετε τον κ. Καμμένο να γυρίσει πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σκληρή κόντρα για Καμμένο
Τους τόνους της αντιπαράθεσης πυροδότησε και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην απουσία του Πάνου Καμμένου από τη σημερινή ψηφοφορία.
«Ο κ. Καμμένος που είναι ακριβώς; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Αυτός που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και έλεγε ότι θα ρίξω την κυβέρνηση εάν χρειάζεται. Για να κρατήσει την καρέκλα ψηφίζει αυτά που εσείς φέρνετε. Αυτή είναι η υποκρισία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Παίρνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, προκειμένου να απαντήσει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι οι ακροδεξιοί -όπως τους χαρακτηρίζει η ΝΔ- ΑΝΕΛ με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση βοήθησαν να περάσουν τα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης, την ιθαγένεια και αυτό τώρα, για την αλλαγή φύλου. Τους κατηγορείτε για ακροδεξιούς αλλά «ακροδεξιοί είναι στο κόμμα σας, τους έχετε αντιπροέδρους» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Ο Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, αλλά τυχοδιώκτης», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν θυμάμαι τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε, το ψήφισα εγώ και άλλοι 18 βουλευτές, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει.. Ο κ. Καμμένος θα καταδικαστεί σε πολιτική αφάνεια. Με τις πολιτικές πιρουέτες που κάνει δεν τον βλέπω να μπαίνει στην Βουλή εκτός αν του δώσετε διέξοδο και του προσφέρετε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας»..