Τσίπρας: Το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει πράξη η έξοδος από τα Μνημόνια
Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Με τη φράση «θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή - ορόσημο για την χώρα», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το βράδυ της Τετάρτης (13/12/2017) το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα χρονιά.
«ΑΣΤΟΧΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣΗΣΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ»
Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το προσφυγικό, άσκησε κριτική στην πρόταση Τουσκ, επισημαίνοντας πως «δεν θα μασήσει τα λόγια του στη Σύνοδο των Βρυξελλών» για τις υποχρεώσεις των εταίρων, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, τη χαρακτήρισε δύσκολη, αλλά επισήμανε πως το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν σαφείς αδικίες απέναντι στους συνταξιούχους, οι οποίες έγιναν εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής που υπαγόρευαν οι δανειστές.
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν. Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας.
Για την κατάσταση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο
- Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας στον Τύπο, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα fake news, αλλά και στο ζήτημα της τακτοποίησης του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.
- Έχω δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από πληθώρα των ΜΜΕ και σε αντίθεση με προγενέστερους πρωθυπουργούς, εγώ δεν ζω σε ροζ συννεφάκι, δεν χρειάζομαι καλλωπισμό και ιδιόχειρα σημειώματα για το τι θα πω και τι όχι. Αυτή η επιθετικότητα και αυτή η κριτική έχει, λοιπόν, να κάνει με άλλα πράγματα: Ότι δεν συμβιβαζόμαστε με συμφέροντα.
Για τις αιτιάσεις που δέχεται περί διχασμού
- Ακούω το επιχείρημα αυτό, αλλά δεν μπορώ να είμαι ευχάριστος με όλους, ιδίως με εκείνους που χάνουν τα προνόμιά τους, που παρενέβαιναν στη Δικαιοσύνη, που χρεοκόπησαν τη χώρα. Εγώ θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Εμένα με εξέλεξε ο ελληνικός λαός, για να υπερασπιστώ τους αδύναμους.
Για τις πρόωρες εκλογές
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός: Η συνταγματική θητεία μας θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 2019 και αυτό δεν αλλάζει. Εγώ επιθυμώ οι εκλογές εκείνες να αφορούν το μέλλον της χώρας και να κριθούμε για αυτά που κάναμε, για την ανάκτηση του δυναμισμού και του κύρους της χώρας.
- Εγώ θα εστιάσω τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.
Για τους πλειστηριασμούς
- Δεν πρόκειται να βάλω πλάτη για τις βίλες με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη, οι δε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα γίνονται εφεξής - και σας το υπογράφω αυτό - δεν θα είναι λαϊκές κατοικίες, αλλά οικίες στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτά τα σπίτια θέλουν οι τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους.
- Θα αφορούν, λοιπόν, καραμπινάτες περιπτώσεις, για τις οποίες όσοι σπεύδουν να τους υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται. Δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί.
Για το τέλος των Μνημονίων
- Αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε σε επιλογές δύσκολες. Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή - ορόσημο για την χώρα.
- Επιδιώκω και επιθυμώ στις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 η εκλογική αναμέτρηση να αφορά την επόμενη ημέρα της χώρας και να κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα και τις προτάσεις μας. Η χώρα θα βγει από μια μεγάλη περιπέτεια. Δεν μιλάμε για μια υπόσχεση, αλλά για μια πραγματικότητα.
- Η Ελλάδα θα μπορεί μόνη της να σχεδιάζει για το μέλλον της, το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει πράξη η έξοδος από τα Μνημόνια.
- Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε.
- Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του Γερούν Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία.
Για την ανεργία
- Η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη.
Για το προσφυγικό
- Πρέπει να καταλάβουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, γιατί εάν καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, τα πρώτα που θα πληγούν θα είναι τα νησιά μας.
- Εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο (σ.σ. στη Σύνοδο των Βρυξελλών), δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνει από μόνη της μία και μόνη χώρα, η Ελλάδα, που έχει πληγεί διπλά, από την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών για το προσφυγικό, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι. Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις και ευθύνες για το προσφυγικό.
«Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη», χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την παρέμβαση του προέδρου της ΕΕ Ντ. Τουσκ να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. «Πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία. Η χώρα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ». Μέσα στο 2015, στην «καρδιά» της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για το πώς ο ίδιος θέλει να καταγραφεί στην Ιστορία
Όσον αφορά τον εαυτό του και πως θα ήθελε να καταγραφεί στην ιστορία ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εγώ θα ήθελα να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μια παρουσία επιδίωξης στήριξης του δίκιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει, ότι πάλεψα για το δίκιο».
Σε ερώτηση αν ως πρωθυπουργός ζει τη ζωή του απάντησε πως το γεγονός ότι είναι νέος έχει το θετικό ότι διαθέτει αντοχές και μεγάλο πείσμα. «Είμαι σκληρό καρύδι», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν έχει προσωπική ζωή και θέλει να διατηρήσει τις λίγες στιγμές που καθημερινά βρίσκεται με τα παιδιά του.
Για τη Θεσσαλονίκη
Μέχρι πρότινος η Θεσσαλονίκη θεωρούνταν ένα «πανηγύρι», στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Η λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη άλλαξε την ατζέντα των θεμάτων στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδας. Η πόλη πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει, της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας. Αποδώσαμε στους δημότες της πόλης ελεύθερους χώρους (αναφορά στα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα) για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων. Τρεις προτεραιότητες: Εγώ θα έλεγα, το πρώτο είναι οι ελεύθεροι χώροι, δεύτερο οι υποδομές και τρίτο η αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης.
- Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης: Εμείς επιταχύναμε τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Το 2020 το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι μια πραγματικότητα, μια σειρά από κωλύματα ξεπεράστηκαν και ότι δεν έγινε μέσα σε 15 χρόνια, ολοκληρώνεται μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται και το λιμάνι της πόλης.