Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με την ήττα και τη διάσπαση

Όσο κι αν μοιάζει με ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται όχι το πώς θα κυβερνήσουν και θα βγάλουν την Ελλάδα από τη φτώχεια και το μνημόνιο, αλλά κυρίως την επόμενη ημέρα της ήττας στις επερχόμενες εκλογές. Και επεξεργάζονται ή και απεργάζονται σενάρια τόσο υπέρ όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με την ήττα και τη διάσπαση
7'

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ – ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο προεξοφλημένο το έχουν πλέον ότι η... μαγεία του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να αντιστρέψει την τραγική διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο, τον στενό πυρήνα των συνεργατών του και τον συνέταιρό του, Πάνο Καμμένο.

Δεν είναι μόνον οι δημοκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι και οι κάθε είδους... μετρήσεις που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και έχουν δημιουργήσει συνθήκες πανικού στο στενό πυρήνα των συνοδοιπόρων του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όλα οδηγούν προς μια ήττα που -αν συνεχιστούν οι σημερινές συνθήκες- ενδέχεται να προσλάβει μορφή ατιμωτικού αποτελέσματος.

Όλοι βλέπουν πως κανένας σχεδιασμός και καμία επικοινωνιακή κίνηση δεν βγαίνει πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο. Από τις τηλεοπτικές άδειες, έως το χρέος και από το προσφυγικό - μεταναστευτικό έως τη δεύτερη αξιολόγηση, όλα δημιουργούν έναν τρομακτικό κλοιό για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το δε εντυπωσιακότερο είναι πως ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει χάσει το χάρισμα της πειθούς και της πρωτοβουλία των κινήσεων.

Εκεί που μόνιμα τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόταν μπροστά και καθοδηγούσε τις εξελίξεις -με οποιοδήποτε τρόπο- τώρα βρίσκεται μονίμως ένα βήμα πίσω και τρέχουν όλοι μαζί να μπαλώσουν τις τρύπες που ανοίγουν καθημερινά σε όλα τα μέτωπα.

Κοινώς, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και να μην είναι σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα.

Τα όσα συμβαίνουν τους δύο τελευταίους μήνες με τις τηλεοπτικές άδειες αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα του πως μια υπόθεση που έμοιαζε περίπατος - τουλάχιστον επικοινωνιακά - μετατρέπεται στο χειρότερο εφιάλτη της κυβέρνησης.

Τελευταίο απτό παράδειγμα η πρόταση του για την ανάδειξη του Βύρωνα Πολύδωρα ως προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Από την επόμενη κιόλας ώρα που έγινε γνωστή -το μεσημέρι του Σαββάτου- η πρωθυπουργική πρόταση είναι σαφές ότι έρχεται μια μεγαλειώδης επικοινωνιακή ήττα που θα πλήξει κυρίως το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση έγινε προφανέστατα, για να εκθέσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη λογική ότι «οι φίλοι των καναλαρχών δεν θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο για να μην πληρώσουν», η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον βουλευτή του κόμματος και στέλεχος των 53+, Χρήστο Καραγιαννίδη: «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Και αυτό είναι απλώς ενδεικτικό. Εκατοντάδες μέλη και πιστοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει στο κόμμα τους και στην ηγεσία του. Τι θα εξυπηρετούσε η επιλογή του κ. Πολύδωρα;

Στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται «πάρτι»: Φίλοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα και το ομολογούν ευθέως.

Το Newsbomb.gr έχει ήδη καταγράψει με απόλυτη σαφήνεια την κατάσταση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και την απόφαση της ηγετικής ομάδας να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα.

Η πρόταση του κ. Πολύδωρα για την ηγεσία του ΕΣΡ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τη στρατηγική της πόλωσης. Στην κατεύθυνση να εκτεθεί η Νέα Δημοκρατία ως όργανο των διαπλεκομένων συμφερόντων και όχι μόνο των καναλαρχών. Και παράλληλα, να ανοίξουν όλοι οι παλιοί και νέοι φάκελοι που εμπλέκουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με σκάνδαλα, μίζες, μαύρο χρήμα, λογαριασμούς στο εξωτερικό και οτιδήποτε άλλο μπορεί να πλήξει ηθικά και εκλογικά ακόμη περισσότερο, τόσο το ίδιο το πρώην κυβερνητικό κόμμα όσο κυρίως την προσπάθεια για ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρο, με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.

Αυτό το κρίσιμο ποσοστό έχει κριθεί ως απολύτως απαραίτητο από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για στενούς εκλογικούς λόγους, όσο και στρατηγική για το άμεσο μέλλον σε σχέση με τις εξελίξεις που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Μέχρις εδώ όλα καλά, αφού όλα τα παραπάνω για την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε μια σειρά από σκάνδαλα ήταν βασικός άξονας των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θεματικό κέντρο όμως των εξελίξεων είναι αλλού. Και για να είμαστε ακριβείς, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

-Άπαντες έχουν διαπιστώσει πώς εδώ και 2 χρόνια είναι άλλο πράγμα το «Μέγαρο Μαξίμου» και άλλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για δύο μεγάλες μάχες, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Για τις βουλευτικές εκλογές αλλά κυρίως για την επικράτηση στο κόμμα την επόμενη ημέρα της ήττας.

Τα βασικά σενάρια των εκλογών είναι δύο, και βρίσκονται στο τραπέζι και τα δύο:

Εκλογές έως τον Μάρτιο με λίστα ή εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα και πάντως μετά τις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό ο Αλέξης Τσίπρας θα εκλέξει μια κοινοβουλευτική ομάδα 60 έως 70 βουλευτών από την οποία, λόγω της λίστας, περίπου οι 50 θα του είναι πιστά αφοσιωμένοι.

Η ήττα είναι σαφές ότι θα φέρει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ που σκεπάζει σήμερα η κυβερνητική θητεία.

Οι «αντίπαλοι» της επομένης των εκλογών έχουν ήδη λάβει θέση και όπως ανοιχτά καταγγέλλει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου «έχουν δημιουργηθεί φράξιες και κομματικοί στρατοί».

Όπως έχει ήδη σημειώσει το Newsbomb.gr, η καθαρή ήττα του Αλέξη Τσίπρα που αποτυπώνεται στη σύνθεση της νέας κεντρικής επιτροπής την οποία ελέγχουν οι ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν ένα χτύπημα που δεν περίμενε κανείς στο στρατόπεδο του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε σαφές ότι το κόμμα δεν ελέγχεται από την ηγεσία έχουν αρχίσει τα σενάρια και οι σχεδιασμοί.

Ορατό το σενάριο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο: Την ανοιχτή αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν οριακά καταφέρει να επιβληθεί, λόγω της πολλών τάσεων, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ ως επικεφαλής του σημερινού κομματικού σχηματισμού.

Η μόνη λύση θα είναι η διάσπαση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ηγηθεί ενός νέου κόμματος που πάντως λογικά θα παραμείνει δεύτερο και ο ίδιος θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε σφόδρα να μείνει αν είναι δυνατόν εκτός Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς ο ίδιος τότε θα κινηθεί σαφέστατα προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα μείνει στη Βουλή ως ένα κόμμα που θα έχει από 10 έως 25 βουλευτές και θα είναι από τρίτο έως και τελευταίο.

Και για όσους εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επαναλαμβάνουμε ότι ήδη υπάρχουν στελέχη που σε ιδιωτικές τους συζητήσεις επιχειρηματολογούν γι' αυτό.

Χαρακτηριστική είναι η φράση υψηλόβαθμου στελέχους που προέρχεται από τον χώρο των λεγόμενων Πασοκογενών το οποίο πριν από λίγες ημέρες επισήμαινε επί λέξη: «Αν μετά τις εκλογές επιχειρήσουν κάποιοι να ρίξουν τον Τσίπρα, τότε θα φύγουμε και θα τους αφήσουμε μόνους τους να ξαναγυρίσουν στο 3% ή μάλλον πολύ πιο κάτω. Γιατί προφανώς εκεί θέλουν να είναι αφού δεν καταλαβαίνουν ότι όταν κυβερνάς κάνεις συμβιβασμούς επώδυνους. Το να είσαι στην κυβέρνηση δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά το μέσο...».

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι επί μέρους κινήσεις μπορεί να αλλάζουν. Αλλά το πρόβλημα πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δομικό. Δεν χωρούν όλοι μαζί στο ίδιο κόμμα καθώς τους χωρίζει άβυσσος πολιτική, αλλά κυρίως κουλτούρας. Και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή