Αναδίπλωση Αβραμόπουλου λόγω ΟΝΝΕΔ για τη θητεία
Ρήξη στις σχέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ΟΝΝΕΔ διαπιστώνεται σχετικώς με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Η ΟΝΝΕΔ αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ατολμία στο θέμα της αύξησης κατά ένα τρίμηνο της στρατιωτικής θητείας -από εννεάμηνη που είναι σήμερα- και παρά τις σχετικές υποδείξεις των Γενικών Επιτελείων.
Μετά την αντίδραση της οργάνωσης νέων του κόμματος, οι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι ο πολιτικός τους προϊστάμενος λειτουργεί υπό το άγος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ψηφοθηρικών βλέψεων, καθώς μετέθεσε επ' αόριστον και εν καιρώ τη λήψη της σχετικής πολιτικής απόφασης.
Παρότι αρχικά εμφανιζόταν ως υπέρμαχος του να αυξηθεί η θητεία, μετά την ξεκάθαρη θέση της νεολαίας της ΝΔ διά του πρόεδρου της Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο υπουργός ζητεί λύσεις με ημίμετρα από τη στρατιωτική ηγεσία με τη δικαιολογία ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν παίρνει το κόστος τέτοιων αποφάσεων.
Εύλογα είναι ως εκ τούτου τα ερωτήματα που προκύπτουν για την αλλαγή πορείας του κ. Αβραμόπουλου, καθώς μόνο του μέλημα φαίνεται ότι είναι η απώλεια ψήφων.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος αναφέρει σε επιστολή του ότι στηρίζει τη διατήρηση της θητείας στα επίπεδα που αυτή βρίσκεται σήμερα με την υποχρεωτική εκπλήρωση έως το 26ο έτος προκειμένου να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο των αναβολών με ταυτόχρονα κίνητρα περαιτέρω μείωσης για ένα μήνα σε όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν στην ηλικία των 18.
"Παράλληλα ζητάμε να εφαρμοστούν μια σειρά από αλλαγές προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στην Πατρίδα, όπως η εντατικοποίηση της στρατιωτικής εκπαίδευσης με παράλληλη εισαγωγή δραστηριοτήτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, η σύνδεση της στρατιωτικής ειδίκευσης με την αγορά εργασίας με επέκταση σε όλα τα κέντρα νεοσυλλέκτων του θεσμού των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, η εισαγωγή ανθρωποκεντρικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα κέντρα εκπαίδευσης κ.α. Η σημερινή χρονική διάρκεια της θητείας άλλωστε, ελήφθη με ομόφωνη απόφαση το 2009 επί Υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη και συνοδευόταν από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Στρατού το οποίο περιελάμβανε τη μείωση του αριθμού των στρατοπέδων, την ηλεκτρονική φύλαξη τους και τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των Επαγγελματιών Οπλιτών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων".
Και καταλήγει: "Ως νέοι άνθρωποι λοιπόν, είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε κάθε σχεδιαζόμενη αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας καθώς αυτό αποδεικνύεται πως δεν είναι απαραίτητο».
Και σας ερωτούμε κύριε υπουργέ: Με ποια κριτήρια κάνετε τις επιλογές σας ως υπουργός της Ελλάδας στις έσχατες μέρες που διανύουμε;
Πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον;